2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az orvosi szervezetek az oltástörvény elfogadását sürgetik

2017. december 11. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Átiratban kéri az orvosi kamara a képviselőház tagjait az oltástörvény mielőbbi elfogadására.

A Romániai Orvosi Kamara közleményben emlékeztet, az oltások bevezetése döntő hatással volt a fertőző betegségek okozta elhalálozások számának csökkenésére és az életesélyek javulására.

Évente hárommillió életet mentenek meg az oltások, teszik hozzá az aláírók.

Az átirat szerint a gyermekek jogaihoz tartozik az oltáshoz való jog, ezért felelősséget kell vállalniuk a hatóságoknak, az orvosoknak, de a gyermekek törvényes képviselőinek is.

„Az orvosi kamarának az a célja, hogy e felelősségvállalás eredményeként védetté váljon mind a gyermekek, mind a felnőttek élete”, olvasható a közleményben, amely szerint a jogszabálynak tiszteletben kell tartania egyrészt az orvosok szakmai alapelveit, másrészt az alkotmányos jogokat, de azokat a nemzetközi megállapodásokat is, amelyekhez Románia csatlakozott.

A szakmai testület szerint a jelenleg az alsóház asztalán lévő törvénytervezethez olyan módosító javaslatokat is csatoltak, amelyek lényegesen megváltoztatnák a jogszabály megalkotásakor figyelembe vett alapelveket, és negatívan befolyásolhatják a törvény gyakorlatba ültetését, súlyos csapást mérve ezzel a közegészségre.

A képviselőháznak címzett dokumentumot többek közt Gheorghe Borcean, a Romániai Orvosi Kamara elnöke, Mircea Toma, az Általános Orvosi Asszisztensek, Szülészek és Ápolók Rendjének elnöke, Rodica Tănăsescu, a Családorvosok Országos Egyesületének elnöke és sokan mások is aláírták. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS