2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mezőgazdasági miniszter szerint Románia nem kapott értesítést a szalmonellával fertőzött tápszerről

2017. december 11. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

Románia nem kapott hivatalos értesítést a francia Lactalis vállalat által gyártott bébitápszerek visszavonásával kapcsolatban, miután szalmonella baktériumokat fedeztek fel bizonyos készítményekben - nyilatkozta Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter hétfőn azt mondta, ha probléma lett volna, akkor azonnal beindult volna a gyorsriasztási rendszer és néhány perc alatt az egész Európa tudta volna, hogy mi történik.

A szaktárca vezetőjét arról kérdezték, hogy Romániába is juthatott-e szalmonellával fertőzött termékekből, miután vasárnap a francia hatóságok bejelentették, hogy visszahívják az Európába, Afrikába és Ázsiába exportált termékeket, az érintett országok között pedig Románia is megtalálható.

"Egyelőre nincs probléma Romániában, és íme egy újabb érv arra vonatkozóan, hogy saját termékeinket kell előállítanunk és fogyasztanunk, amelyeket ismerünk és teljes mértékben biztonságosak" - mondta a miniszter.

Daea azt mondta, több részlettel nem szolgálhat, ugyanis a román hatóságoknak nem áll hivatalos tájékoztatás rendelkezésükre.

A francia hatóságok vasárnap betiltották a szalmonellával fertőzött termékek forgalmazását, és elrendelték ezek visszahívását. A fertőzött termékekből többek közt Romániába, Kínába, Pakisztánba, Marokkóba, Szudánba, Grúziába, Görögországba, Haitire, Kolumbiába és Peruba is jutott.

Franciaországban legalább 20 esetben felmerült a gyanú, hogy a szalmonellával fertőzött tápszertől betegedtek meg hat hónapnál kisebb gyermekek.

Michel Nalet, a Lactalis vállalat szóvivője elmondta, gyógyszertárakban és áruházakban kérhetik a vásárlók a gyanús termékek visszaváltását, de két perces felfőzést követően, a tejben található szalmonella baktériumok elpusztulnak.

A szalmonella tünetei közé tartozik a gyomorfájás, súlyos hasmenés, hányás és a magas láz.

Romániában piacvezetőnek számít a Lactalis, ugyanis felvásárolta a LaDorna, Albalact és Covalact márkákat is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS