2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A turisztikai miniszternek panaszkodott a panziós, akihez rendszeresen ellátogat a medve

2017. december 12. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

Tönkretette a Salvamont menedékházának kapuját az elmúlt éjjel az a medve, amely november folyamán többször megpróbált behatolni a Postăvarul panzióba.

Rolf Truetsch, a 1.604 méter magasan található vendéglátóhely ügyvezetője kedden elmondta: a Keresztényhavason (Masivul Postăvarul - Schuler) elszaporodtak a medvék, a szóban forgó példány november többször is megpróbált bejutni az általa vezetett panzióba, az elmúlt éjjel pedig a hegyimentők épületének garázskapuját tette tönkre.

Mircea Dobre turisztikai miniszter Brassópojánán találkozott a vendéglátó egységek vezetőivel, ebből az alkalomból kérte Rolf Truetsch a tárcavezető segítségét a medvékkel kapcsolatban. Truetsch emlékeztette a minisztert, hogy év végén jelentős számú turista fog érkezni a környékre, és az elszaporodott medveállomány kellemetlenségeket okozhat.

A síelők kedvelt szálláshelyének ügyvezetője azt is elmondta: a Csengettyűnek (Clopoţel) becézett medve már naponta jár az épülethez, tönkreteszi az ajtókat, ablakokat, jelentős károkat okozva.

"Tegnap éjjel 11-12 körül jött. Fentről kezdte, a drótkötélpályás felvonónál lévő kiskocsmánál. Ott már vasajtókat szereltek fel, kezd nevetségessé válni az ügy. Utána lejött a Salvamonthoz, áttörte a garázsajtót, kicsi kellett hozzá, hogy ne snowmobilozzon egyet. Persze nálunk is megpróbálkozott, az adminisztratív osztály székhelyén. Utána elment a panzióhoz, de ott a szeptember óta őrt álló hegyicsendőrök fogadták. Nem tudom, ők is meddig bírják, mert másnap is foglalkoztatnunk kell őket' - mondta Rolf Truetsch.

Hozzátette: az elszaporodott és táplálékot kereső medvék bárhol meglephetik a turistákat, akik sétálni indulnak vagy az esti síelést választják. 'Tizenkét éve dolgozom a Postăvarul panziónál, a medvék minden évben lejöttek a házhoz, de civilizáltan viselkedtek. Az utóbbi két évben azonban annyira elszaporodtak, hogy nem találnak élelmet maguknak, ezért változott meg a viselkedésük is' - jelentette ki az ügyvezető.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS