2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a képviselőház a házszabály módosítására vonatkozó javaslatot

2017. december 13. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

176 támogató és 88 ellenszavazattal elfogadta szerdán a képviselőház a házszabály módosítására vonatkozó javaslatot.

A módosítás szerint egy adott törvénytervezet összetttége függvényében az ennek megvitatására megszabott időkeret lejárta után a vitát lezárják.

Ezután az ülésvezető cikkelyenként szavazásra bocsátja a szakbizottság által elfogadott módosító javaslatokat.

Az adott cikkelyhez benyújtott, de a szakbizottságban elutasított indítványokat csak abban az esetben bocsátja szavazásra, ha előzőleg a plénum a szakbizottság által már elfogadott javaslatok mindegyikét elutasította.

Ha egyetlen módosítást sem fogadnak el, a tervezetet az eredeti formában tekintik elfogadottnak.

A Márton Árpád RMDSZ-es és Eugen Nicolicea szociáldemokrata párti képviselő által felvállalt módosítást a plénumbeli vita előtt néhány órával fogadta el a házszabály-bizottság, négy támogató és három ellenszavazattal.

Ugyanez a testület hétfőn elutasított egy lényegileg hasonló javaslatot, miután Márton Árpád nem vállalta fel azt és tartózkodott a szavazáskor.

Az ellenzéki alakulatok képviselői a bizottsági és a plénumbeli vitán is hevesen tiltakoztak a módosítás ellen.

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Raluca Turcan szerint ezzel „a PSD-ALDE-RMDSZ-féle kártékony többség véget vet a demokráciának abban az intézményben, amely a szabad vita és véleménynyilvánítás alapja kellene hogy legyen”.

„Ma a PSD, az ALDE és az RMDSZ megteremtették a keretet arra, hogy egy bűnözői magatartású érdekcsoportosulás kénye-kedve szerint hozzon döntéseket a képviselőházban, hogy mentsék a bőrüket. Szégyelljék magukat!”, mondta felszólalásában Turcan.

Kollégája, Gabriel Andronache kifejtette, ezzel a módosítással megfosztották az ellenzéket attól a jogától, hogy szavazhasson saját módosító indítványairól.

A liberális képviselő ugyanakkor bejelentette, hogy alakulata megtámadja a módosítást az alkotmánybíróságon.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is a módosítás ellen foglalt állást, azt állítva, hogy ennek elfogadása a PSD és az RMDSZ közötti politikai alku eredménye.

„Nincs szó alkuról (...) Ne próbáljanak nacionalizmussal visszavágni a PSD-nek. (...) Ne sértegessenek”, válaszolt a vádakra Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS