2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor Csaba Románia és Bulgária mihamarabbi felvételét szorgalmazza a schengeni övezetbe

2017. december 14. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Sógor Csaba szerint a schengeni övezet kibővítését nem lehet tovább halogatni.

Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra, ezek az országok és polgáraik évek óta várják a pozitív döntést az uniós belügyminiszterektől, erre mutatott rá Sógor Csaba az Európai Parlamentben, ahol szerda délután a schengeni térség bővítéséről Bulgária, Románia és Horvátország helyzetéről vitáztak a képviselők.

Sógor Csaba szerint a schengeni övezet kibővítését nem lehet tovább halogatni, hiszen már a Bizottság is leszögezte, hogy Románia és Bulgária készen áll a csatlakozásra.

Úgy véli, a két ország igazságszolgáltatási rendszerének uniós monitorizálása semmilyen kapcsolatban nincs a schengeni csatlakozással, az európai jog megsértését jelenti, ha ezt a két dolgot összekötik.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint, megfontolhatná továbbá a Bizottság azt is, hogy a monitoring–jelentéshez hasonló uniós mechanizmust az összes tagállamra vezessen be, hiszen a tagállamok akkor fogják elfogadni ezt a fajta kontrollt, ha nem tesznek különbséget közöttük és nem érzik azt a kettős mérce megnyilvánulásának.

„Ezt a fajta monitoring-mechanizmust természetesen nagy körültekintéssel lehetne alkalmazni és működtetni, de ha valóban a polgárok Európájának kialakítását tűzzük ki célul, akkor az EU nem alkalmazhat kettős mércét”, véli.

A héten fogadta el az Európai Parlament az uniós polgárságról szóló 2017. évi jelentést, amely szintén felhívja az Európai Unió Tanácsát és az Európai Tanácsot, hogy tegyék lehetővé a szükséges technikai kritériumoknak megfelelő valamennyi ország számára a schengeni térséghez történő csatlakozást.

Sógor Csaba nagyon fontosnak tartja, hogy sikerült ebben a dokumentumba is rögzíteni, hogy az Európai Unió Tanácsa 2011-ben Bulgária és Románia esetében megerősítette az értékelési folyamat sikeres lezárását, valamint a schengeni térséghez való csatlakozáshoz szükséges technikai felkészültségüket.

„A schengeni térség létrehozása nagymértékben fokozta az EU-n belüli mozgás szabadságát és az európai integrációs folyamat egyik legnagyobb eredményének tekinthető.

Mi azt szeretnénk, hogy ne torpanjon meg a schengeni térség bővítése és megerősítése azért, hogy az uniós polgárok továbbra is gyakorolhassák a határellenőrzések által nem akadályozott szabad mozgáshoz való jogukat”, fejtette ki Sógor Csaba a téma kapcsán. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS