2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetéssel fenyeget a tanügyi szakszervezet elnöke

2017. december 18. 11:04, utolsó frissítés: 2017. december 19. 11:08

Románia biztonságát ássák alá azáltal, hogy a GDP kevesebb mint hat százalékát fordítják oktatásra, emiatt pedig elképzelhető, hogy tiltakozásba is kezdenek a tanügyi alkalmazottak, figyelmeztet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu.

A szövetség közleménye szerint az oktatási rendszert elhanyagolták az elmúlt 27 évben, a tanügyisek most fizetnek meg mások nemtörődömsége, halogatása és a törvények figyelmen kívül hagyása miatt.

„Így sikerült elérni, hogy egyedülállóak legyünk az Európai Unióban: mi vagyunk az egyetlen ország, ahol szakképzetlen emberek is tanítanak.

Azáltal, hogy a GDP kevesebb mint 6 százalékát fordítják az oktatásra, az én meglátásom szerint Románia biztonságát ássák alá. Románia jövője az oktatási rendszer teljesítményétől függ, a teljesítmény pedig a tanügyi rendszer finanszírozásától. Felháborító, hogy az állam intézményei a tanügynek „maradékokat” szántak a költségvetésből”, nyilatkozta Hăncescu.

A szakszervezeti bizalmi szerint a román oktatásnak jelentős finanszírozásra volna szüksége ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújthassanak a diákok, és a század kihívásaival, változásaival is lépést tarthassanak.

Hăncescu elmondta, elképzelhető, hogy a törvények által előírt hat százalék helyett 2018-ban a GDP csupán 3,5 százalékát szánják az oktatásra, míg az európai átlag 5,4, a kelet-európai országok átlaga pedig 4,7%.

A FSLI vezetője szerint elképzelhető, hogy „tiltakozásokra kerül sor, amelyeken a pedagógusok és a szülők is részt vesznek majd, hogy egy alapvető dolgot követeljenek: tartsák be a törvényt, amely előírja, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák az oktatásra.”(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS