2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az államfő üzent a nemzeti kisebbségeknek a nemzeti kisebbségek napja alkalmából

2017. december 18. 12:41, utolsó frissítés: 12:46

Az emberi jogok tiszteletben tartása, a sokféleség elfogadása és gyümölcsöztetése, a jogállam és a liberális demokrácia megerősítése a kulcsa az emberi fejlődésnek és a társadalmi békének, hangsúlyozza Klaus Johannis államfő a nemzeti kisebbségek napja alkalmából közzétett üzenetében.

„A romániai nemzeti kisebbségek napja lehetőséget biztosít számomra, hogy kifejezzem elismerésemet azon román állampolgároknak, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartoznak.

Azt kívánom nekik, hogy teljesítsék be törekvéseiket, hogy jó életük legyen a román nemzeten belül, valamint hogy őrizzék még és adják tovább kulturális identitásukat”, írta üzenetében az államfő.

Klaus Johannis megemlítette, hogy nemrégiben hirdette ki a törvényt, amely december 18-át a romániai nemzeti kisebbségek napjává nyilvánítja.

Az államfő szerint ez a jogszabály „egyértelműen azt mutatja, hogy a román állam elismeri, tiszteletben tartja, óvja és előtérbe helyezi a közös kulturális és vallási örökséget”.

Romániában a centenárium ünnepségeinek és kulturális eseményeinek a tolerancia, a nyitottság, a másság elfogadásának és egymás tiszteletben tartásának jegyében kell zajlaniuk.

Nem lenne természetszerű a nemzeti kisebbségek nélkül ünnepelni a centenáriumot, amelyek jelentősen hozzájárultak a modern Románia fejlődéséhez”, mondta Johannis.

Az államfő hozzátette, a nemzeti kisebbségek „a román társadalom élő és szerves részei”, amelyek nemcsak az ősi hagyományok őrzéséhez járulnak hozzá, hanem a mai társadalom fejlődéséhez is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS