2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD visszaállítaná a királyságot?

2017. december 18. 15:32, utolsó frissítés: 16:26

A PSD ügyvezető elnöke Niculae Bădălău hétfőn azt nyilatkozta, hogy a párt nem zárja ki annak lehetőségét, hogy referendumot írjon ki a monarchia visszaállítását illetően.

A PSD-s politikus elmondta, a román népet meg kell kérdezni arról, hogy köztársaságot akar vagy monarchiát.

A politikus azt is kifejtette, hogy ez egy jövőbeli projekt amelyet a politikusok egymással és a köztársasági elnökkel egyetértésben kell megvalósítsanak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ez a referendum már jövő évben megvalósulhat-e, Bădălău azt felelte, hogy: „ Biztosan, minden lehetséges. Úgy ahogyan létrehoztunk egy referendumot, amelynek célja a hagyományos családmodell védelmezése, ugyanúgy kiírhatunk egy ilyen jellegű referendumot is.

Nem zárunk ki semmilyen lehetőséget. Sok párttársammal beszéltem már erről és ők is azon a véleményen vannak, hogy meg kell kérdezni erről az embereket. ”

A politikus azt is elmondta, hogy a pártelnökkel még tárgyaltak erről a kérdésről.

A szenátus és az ALDE elnöke Călin Popescu Tăriceanu is úgy véli, hogy jó opció lenne az Alkotmányos Monarchia visszaállítása.

Véleménye szerint az állampolgárok bizalma, főleg az elmúlt időszakban, nagyon megnőtt a Román Királyi Ház irányába.

„ Az alkotmányos monarchiának az az előnye, hogy nem kényszeríti az uralkodót politikai játszmákra, míg a köztársasági elnök egy játékos szerepét tölti be és nem a választóbírói szerepét. Azáltal, hogy egy vezető a politikai játszmák részesévé válik, gyengíti az alkotmányos rendszer hitelességét”, nyilatkozta Tăriceanu.

Az újságírók megkérdezték Mihai Tudose miniszterelnököt is, ő annyit mondott, hogy ő köztársaságpárti. (Adevarul/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS