2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaköltözhetnek Kolozsvárra a Patarétre száműzött romák?

2017. december 20. 18:55, utolsó frissítés: 2017. december 21. 09:27

Emil Boc Kolozsvár polgármestere egy keddi értekezleten arról tájékoztatta a sajtót, hogy a jövő évi költségvetésből a polgármesteri hivatal elkülönít egymillió eurót a Patarétre kiköltöztetett romák albérletén támogatására, azaz így visszatérhetnek a városba.

„Három hónapja gondolkodunk egy projekten amely segítséget nyújtana a perifériára szorult embereknek. Azt szeretnénk ha hozzájárulhatnánk a városban lakást bérlő patarétiek lakbéréhez 25, 50, 75 vagy akár 100 százalékban, természetesen ezt a támogatandó személy gyerekei számától és szociális helyzetétől függően.”, nyilatkozta a polgármester.

A polgármester elmondta, hogy azon patarétiek igényelhetik ez a támogatást akik lakást bérelnének Kolozsváron. A támogatásnak vannak bizonyos feltételei, például a támogatást kérő személyeknek stabil munkahellyel kell rendelkeznie.

Emil Boc azt is elmondta, hogy egyelőre még nem tisztázottak a támogatás összegei, de valószínűleg 100 és 200 euró közötti összegre lehet majd számítani.

A polgármester szerint ez az elkülönített összeg négy-ötszáz embernek nyújthat majd anyagi támogatást.

A perifériára szorult embereknek a jövő évben két tömbházlakás építését kezdik el az egyiket a Gyimesi (Ghimeșului), a másikat a Segesvár (Sighișoara) utcában építik fel és mindkét tömbházlakás 30-30 apartmanból áll majd.

A roma családokat 7 évvel ezelőtt lakoltatta ki a kolozsvári önkormányzat a Karjala (Coastei) utcából a Patarétre, az érintett mintegy háromszáz személynek mindössze negyven konténerlakást biztosítottak, amelyekben nem volt sem fűtés, sem elektromosság. A kilakoltatásra azt követően került sor, hogy a Coastei utcában lakó 18 roma család hivatalos bérleti szerződése lejárt, a négy ingatlan pedig nagyon leromlott állapotba került. A város bérleti szerződéssel az ortdox egyháznak adta, ahol az teológiai bentlakást épített.

(ziuadecj.realitatea.net)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS