2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Januártól fizetni kell a háziorvost?

2017. december 21. 11:27, utolsó frissítés: 11:44

Január 3-tól többé nem finanszírozza a családi orvosok által nyújtott, eddig ingyenes szolgáltatásokat az Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) - állítja egy mai közleményben a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége.

Az ok a szervezetek közlése szerint az, hogy év végén a háziorvosoknak lejár a megyei egészségbiztosító pénztárakkal kötött szerződése és ezt a szerződést nem hosszabbították meg.

Ennek a következménye, hogy ezentúl a háziorvosi hivatalokban folytatott konzultációk és szolgáltatások orvosi rendelőktől függően díj vagy pro bono alapján kerülnek majd elvégzésre.

„Bár a háziorvosok a közegészségügyi rendszer piramisának alapját képezik, a CNAS, a kormány és a román parlament úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja hagyja több mint 25 000 orvos és nővér igényeit, akik egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak Románia teljes lakosságának” - írja a Háziorvosok Országos Társaságának közleménye.

A háziorvosok elégedetlenek, mivel ahelyett, hogy a kormány az egészségügyi ellátáshoz rendelt támogatásokat jövőre 5,77%-ról 10%-ra emelné, ehelyett az történik, hogy ezek a támogatások csak 5,8%-ra emelkednek. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS