2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A képviselőház megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozását lehetővé tevő törvényt

2017. december 21. 13:04, utolsó frissítés: 13:32

Update: A képviselőház plénuma rábólintott az RMDSZ katolikus iskolát újraalapító törvénytervezetére, áll a pártnak a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében.

Az RMDSZ marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetét fogadta el ma a képviselőház, számolt be a jó hírről a Szövetség képviselőházi frakciója.

Ez azt jelenti: ha az RMDSZ törvénytervezetét a döntőház szenátus is elfogadja, az államelnök pedig kihirdeti, véget lehet vetni a több mint egy éve zajló kálváriának, újra lehet alapítani a római katolikus iskolát,írja a közlemény.

A Szövetség kezdeményezésére, a tanügyi törvényt módosító javaslatot december 5-én döntőházként fogadta el az szenátus. Ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy törvénnyel is létre lehessen hozni kisebbségi oktatási intézményeket.

A jogszabály-módosítás tehát jogalapot teremtett arra, hogy törvény útján lehessen újraalapítani a marosvásárhelyi római katolikus iskolát – áll az RMDSZ képviselőházi frakciójának közleményében.

„A marosvásárhelyi római katolikus iskola esete annak példája, milyen aljas módon élhet vissza jogkörével egy önkormányzat, ha magyar iskoláról van szó. A képviselőház mai döntése jó hír közösségünknek, annak üzenete: ha nehéz körülmények között is, de lehet alkotni, építkezni, Szövetségünk pedig tudja, mit akar, merre kell haladnia” – nyomatékosított a frakció.

Az RMDSZ minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatától elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. A törvény általi iskolaalapítás azért bizonyul a legjobb megoldásnak, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, összegzett a frakció.

A ma elfogadott törvénytervezet a katolikus iskola jogi státuszát rendezné, az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba történő beiratkozást tenné lehetővé, a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére nyújtana megoldást.

------------------------------------

Korodi Attila RMDSZ-es képviselő Facebookon közzétett bejegyzése szerint a képviselőház néhány perce megszavazta a marosvásárhelyi II. Rákoczi Ferenc római katolikus gimnázium létrehozását lehetővé tevő törvényt. A törvényt ezután döntőházként tárgyalja majd a szenátus.

A képviselőház oktatási bizottsága szerdán kedvezően véleményezte a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításáról szóló tervezetet. A magyar tannyelvű oktatási intézmény megalapítását jóváhagyó jelentést 18 támogató szavazattal és egy tartózkodással fogadták el szerdán a szakbizottsági tagok.

Cikkünket frissitjuk (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS