2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét uniós ország nagykövete, és az Európai Néppárt elnöke is aggódva tekint Romániára

2017. december 21. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Közös levélben fordult hét ország romániai nagykövetsége "az igazságügyi reform folyamatában illetékes minden félhez", felszólítva őket, hogy "kerüljék az olyan intézkedéseket, amelyek az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége és a korrupcióellenes harc gyengítéséhez vezethetnek".

A Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia és Svédország romániai nagykövete által aláírt levél rámutat: az elmúlt években jelentős előrelépést tett az ország az igazságszolgáltatás megreformálása terén, az igazságügyi törvények már elfogadott, illetve a büntető törvénykönyv kilátásba helyezett módosításai azonban "veszélybe sodorhatják az eddigi fejlődést".

A nagykövetségek képviselői emlékeztetnek arra is, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében ismertetett legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság a kiszámíthatóság, az átláthatóság és a széles körű konzultáció szükségességét hangsúlyozza az igazságügyi reform tekintetében. A jelentés következtetéseit az EU Tanácsa is elfogadta december 12-i ülésén - áll még a levélben.

"Felhívjuk az igazságügyi reform folyamatában illetékes minden fél figyelmét, hogy kerüljék az olyan intézkedéseket, amelyek az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége és a korrupció elleni harc gyengítéséhez vezethetnek, valamint hogy haladéktalanul kérjék fel a Velencei Bizottságot a módosítások véleményezésére" - fogalmaz a levél, amelynek aláírói reményüket fejezik ki, hogy az illetékes politikai szereplők "kellő figyelmet szentelnek eme legitim és a közös európai elkötelezettség jegyében megfogalmazott aggodalmaknak".

A módosításokkal kapcsolatban megszólalt Joseph Daul az Európai Néppárt elnöke is.

"Szomorú nap a mai Románia és azon román állampolgárok számára, akik utcára vonultak, hogy megvédjék az igazságszolgáltatás függetlenségét. A hatalmi ágak szétválasztása a demokrácia egyik alappillére. Egy európai uniós tagállamban nem lenne szabad politikai ellenőrzés alá vonni az igazságszolgáltatási rendszert. A szociáldemokraták vezette politikai többség aláássa a jogállamot Romániában. Egy beteg demokrácia tünetei ezek" - áll Daul közleményében.

Az EPP szerint az ország stabilitása és hitele forog kockán.

"A gyengített igazságszolgáltatás nagyobb korrupciót, a nagyobb korrupció pedig nagyobb szegénységet jelent. Egy évvel az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvétele előtt a román állampolgárok olyan kormányt érdemelnek, amelyik megvédi a jogállamot, harcol a független igazságszolgáltatásért, és küzd a korrupció ellen" - mutat rá a közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS