2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CNAS felelősségteljes hozzáállásra szólítja fel a háziorvosokat

2017. december 22. 09:40, utolsó frissítés: 09:40

Sajnálatosnak tartja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), hogy a háziorvosokat tömörítő egyes szervezetek arra buzdítják tagjaikat, ne írják alá a szolgáltatásaik elszámolásáról szóló keretszerződések meghosszabbítását.

A Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége bejelentette, hogy 2018. január 3-ától a háziorvosok nem fognak ingyenes szolgáltatásokat nyújtani, ugyanis jelen körülmények között nem írják alá az egészségbiztosítóval kötött keretszerződés meghosszabbításáról szóló kiegészítő iratot.

A háziorvosok azért elégedetlenek, mert - mint állítják a jövő évi költségvetés tervezetében alig növelte a kormány a szolgáltatásaik elszámolására szánt keretet.

Ők azt kérik, hogy az alapvető egészségügyi ellátás biztosítására szánt összeg az Egységes Országos Egészségbiztosítási Alap 10 százalékát tegye ki, a költségvetés-tervezet értelmében azonban ez 5,8 százalékon marad.

A CNAS közleményében felhívja a figyelmet, hogy az orvosoknak a páciensek érdekeit kellene szem előtt tartaniuk, bejelentésükkel „nyomást gyakorolnak” a tárgyalások során, ez pedig „indokolatlan nyugtalanságot” kelt az ország lakosságában.

Az egészségbiztosító közleménye rámutat, többször tárgyaltak már a háziorvosok képviselőivel, és az egyeztetések nyomán számos módosítást eszközöltek a 2018-as évre vonatkozó keretszerződésben.

Ugyanakkor a CNAS költségvetésében, amelyről jelenleg a parlamentben vitáznak, az idei évhez képest jövőre 17 százalékkal emelik az elszámolható szolgáltatásokra szánt keretet. A közlemény szerint a háziorvosok bevételei is átlagban ilyen arányban nőnek majd, elérve összesen a kétmilliárd lejt.

Az egészségbiztosítási pénztár vezetősége ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a háziorvosok képviselőivel folytatott párbeszéd során megoldásokat találnak arra, hogy a biztosított személyeket továbbra is elláthassák az orvosok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS