2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: a párhuzamos állam létét bizonyítja, hogy 2014-ben lehallgattak

2017. december 23. 09:51, utolsó frissítés: 09:51

Călin Popescu-Tăriceanu szerint a párhuzamos állam létét bizonyítja az a nemrég napvilágot látott információ, amely szerint a 2014-es elnökválasztást megelőző időszakban megfigyelés alatt tartották őt.

A Román Hírszerző Szolgálat egyik volt tisztje, Daniel Dragomir pénteken olyan dokumentumot töltött fel Facebook-oldalára, amelyből az derül ki, hogy a legfelsőbb bíróság egyik bírája engedélyezte többtucatnyi személy - köztük Călin Popescu-Tăriceanu - megfigyelését és lehallgatását a 2014. július 4-e és augusztus 2-a közötti időszakban.

"A választáson induló egyik jelölt lehallgatása nyilvánvalóan gyanút kelt, és ennek alapján súlyos vádakat lehetne megfogalmazni a választási folyamattal kapcsolatban. Ugyanakkor ez újabb bizonyíték a párhuzamos állam létére, amelyről az elmúlt időszakban már beszéltem" - fogalmazott Tăriceanu, hozzátéve, hogy a 2009-es elnökválasztáshoz hasonlóan a 2014-es választás megszervezésével kapcsolatban is kérdések, kételyek merülhetnek fel.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke ama véleményének is hangot adott, hogy az elmúlt 13 évben az államelnöki hivatal, az ügyészségek és a titkosszolgálatok gyengítették a jogállamiságot.

"Kellemes meglepetéssel tapasztaltam, hogy a titkosszolgálatok az utóbbi időben tettek egy lépést hátra. De még mindig van két intézményi szereplő, amelyek fenntartják a régi rendszert: az elnök és az ügyészségek. Az, hogy az elnök az erőszak-szervezetekre támaszkodik, és nem érdekli, hogy súlyosan sérülnek az emberek jogai és szabadságai, azt bizonyítja, hogy ő voltaképpen egy bábu, akit azok irányítanak, akik kitalálták és fenn akarják tartani ezt a torz rendet" - tette hozzá.

A szenátus elnöke szerint amikor az erőszakszervezeteket használja fel politikai ellenfelei ellen, és álhíreket terjeszt a közvélemény megtévesztése érdekében, Johannis ugyanazt a hibát követi el, amelyet elődje, Traian Băsescu.

"Ugyanolyan stílusban politizál, mint Traian Băsescu. Remélem, hogy akik ezután kerülnek majd az elnöki székbe - hiszen közelednek a választások -, megértenek egy nagyon fontos dolgot: Románia elnökének nem kell politikai szereplőnek lennie, ahogyan Traian Băsescu fogalmazott. Neki az a feladata, hogy biztosítsa az egyensúlyt a társadalomban, semlegesnek, pártatlannak kell lennie. Neki a társadalom egyesítésére kellene törekednie, nem annak megosztására" - mondta még Călin Popescu-Tăriceanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS