2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudose mondott is dolgokat a civileknek, meg nem is

2017. december 27. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

A parlament által elfogadott igazságügyi törvények alkalmazásának sürgősségi rendelettel való elhalasztását, a Velencei Bizottság véleményezésének kikérését és Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kérték szerdán Mihai Tudose miniszterelnöktől az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő szervezetek képviselői.

A 43 szervezet nyílt levélben kérte szombaton Mihai Tudose kormányfőtől, fogadja őket egyeztetésre a december 27-e és 30-a közötti napokban. A miniszterelnök még aznap válaszolt a felkérésre, és december 27-ét szabta meg a találkozó dátumaként.

A Victoria-palotában tartott, több mint kétórás találkozót követően adott nyilatkozatában a Románia kezdeményezés (Iniţiativa România) elnevezésű mozgalom egyik képviselője, Mihai Poliţeanu hangsúlyozta, Mihai Tudosének a tisztségével járó felelősségéből adódóan minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy Románia ne térjen le a demokrácia és a jogállamiság útjáról.

Hozzátette, azzal az igényléssel fordultak Tudoséhoz, hogy kérje ki a Velencei Bizottság véleményezését az igazságügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, illetve hogy amíg ez elkészül, sürgősségi rendelettel halassza el a kormány a jogszabályok alkalmazását.

Emellett kérték tőle, hogy menessze tisztségéből Tudorel Toader igazságügyi minisztert, aki „erkölcsi és szakmai szempontból egyaránt elvesztette a hitelét mind a civil társadalom, mind a független állami intézmények, mind a külföldi partnerek szemében”, fogalmazott.

Mihai Poliţeanu azt is elmondta, hogy a három igénylésükre egyetlen konkrét válasz érkezett: „Ez a Velencei Bizottság véleményezésével kapcsolatos. (...) Azt mondta, a következő napokban tájékozódni fog arról, hogy milyen tárgyalásokat folytatott az igazságügyi miniszter a Velencei Bizottsággal, és ennek fényében dönt majd”, idézte fel a beszélgetést a polgári mozgalom képviselője.

Hozzátette, a miniszterelnök tudtukra adta azt is, hogy a kormány nem hoz sürgősségi rendeleteket az igazságügyet érintő kérdésekben. „Ami pedig a tárcavezető menesztését illeti, válaszát negatívnak tekintjük, bár nem mondta ki egyértelműen, hogy nem”, számolt be a beszélgetésről Mihai Poliţeanu.

A mozgalom képviselője szerint az egyeztetés nem járt a várt eredménnyel, ezért folytatni fogják az utcai tüntetéseket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS