2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár két hónapig is eltarthat a nagymajtényi gázszondánál kiütött tűz eloltása

2017. december 27. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Két hétig, de akár két hónapig is eltarthat a nagymajtényi gázszondánál kiütött tűz eloltása, nyilatkozta szerdán Raed Arafat belügyi államtitkár, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) vezetője.

Arafat sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy a tűzoltók jelenleg a kútfejre dőlt állványzatot próbálják meg eltávolítani, csak ezt követően hoznak döntést, hogyan járnak el a továbbiakban.

A belügyi államtitkár elmondta, előbb meg kell állapítani, mennyire sérült a földgázkút-fej, szükség lesz-e annak kicserélésére.

Ennek függvényében két héttől két hónapig is eltarthat, amíg sikerül eloltani a lángokat. „Ilyen típusú eseteknél volt rá példa, hogy két-három hónapot tartott a tűzoltás”, tette hozzá Arafat.

A nagymajtényi földgázkútnál december 18-án csaptak fel a lángok. A helyszínre öt megyéből 70 tűzoltót vezényeltek ki.

Daniel Dragne, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) főkapitánya korábban azt nyilatkozta: azért nem oltották el a nagymajtényi szondatüzet, hogy elkerüljék, hogy a talajból szivárgó gázból robbanékony keverékek alakuljanak ki, amelyeket esetleg lakott települések fele sodorhatnának a légáramlatok.

A földgázkitermelő vállalat képviselője, Jeffrey Auld akkor azt mondta, szakemberek segítségével keresik a módját annak, hogy miként fogják be a kiáralmó gázt és oltsák el a tüzet.

A tíz napja lángoló földgázkút a tűzoltók szerint nem jelent veszélyt a környékbeli lakosságra és nem áll fenn annak kockázata, hogy a tűz átterjedhet a közeli épületekre.

Raed Arafat szerint a Kanadából érkezett szakemberek felmérték a terepet és szerintük kicsi annak valószínűsége, hogy ki kellene menekíteni Kismajtény lakosságát. „De fel vagyunk készülve rá, mint minden sürgősségi beavatkozásra”, tette hozzá a belügyi államtitkár. A településen mintegy ötezer lakos él. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS