2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem számítanának többé köztisztviselőknek a választott közjogi méltóságok

2017. december 28. 10:09, utolsó frissítés: 10:10

Nem számítana többé köztisztviselőnek Románia államelnöke, a parlamenti képviselők és a helyi választott képviselők azon törvénytervezet szerint, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) 41 törvényhozója nyújtott be a szenátushoz.

A Büntető törvénykönyvet módosító javaslat értelmében nem illetnék többé a köztisztviselő megnevezéssel azokat a törvényhozói, végrehajtói vagy igazságszolgáltatási hatáskörben, ideiglenes vagy állandó megbízatást ellátó személyeket, akiket választás révén neveztek ki funkciójukba.

A 41 kezdeményező közt szerepel Cătălin Rădulescu és Liviu Pleşoianu képviselő is. Indoklásuk szerint a jelenleg hatályos törvény szövege többféleképpen értelmezhető, mert összemossa a köztisztviselő és a közjogi méltóság fogalmát.

A tervezet benyújtói Ioan Alexandru Közigazgatási kézikönyv című munkájára hivatkoznak, amely értelmében a köztisztviselők versenyvizsga alapján, míg a közjogi méltóságok közvetlen választás vagy kinevezés alapján foglalhatják el funkciójukat.

Ugyanakkor a 2003/161-es törvény 94-es cikkelye is kimondja, hogy a közjogi méltóságok nem tartozhatnak a köztisztviselők kategóriájába, szögezik le a kezdeményezők.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS