2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbúcsúztatták a Román Akadémia elnökét

2017. december 28. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

A bukaresti Szent József római-katolikus székesegyházban tartott gyászmisén búcsúztak egyházi és világi közéleti személyiségek a Román Akadémia vasárnap elhunyt elnökétől. Ionel-Valentin Vlad 74 évesen távozott az élők sorából.

A Ioan Robu bukaresti római-katolikus érsek által celebrált misén elhangzott: Ionel-Valentin Vlad ragaszkodott hitéhez és gyakorolta azt a kommunizmus éveiben is, élő bizonyítékot mutatva fel arra, hogy hit és tudomány harmonikusan megférhetnek egymással.

A Román Akadémia elnökét Lucian Mureşan bíboros, görögkatolikus nagyérsek, valamint Margit hercegnő is levélben búcsúztatta.

A gyászmisén jelen volt többek közt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök, Emil Constantinescu volt államfő, Ecaterina Andronescu, a bukaresti műszaki egyetem szenátusi elnöke, valamint a Román Akadémia számos tagja.

Ionel-Valentin Vlad 1943. szeptember 22-én született Bukarestben. A Villamossági és Távközlési Egyetem végzettje volt. 2008-ban lovagi rangú állami kitüntetésben részesült. 2014. április 8-án választották a Románia Akadémia elnöki tisztségébe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS