2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lakásbérleti támogatást nyújtana Kolozsvár önkormányzata a hátrányos helyzetű lakosok számára

2017. december 29. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Átmeneti segítséget nyújtana a hátrányos helyzetű, társadalmilag kirekesztett személyek, illetve családok számára Kolozsvár önkormányzata: közvitára bocsátotta azt a tanácshatározat-tervezetet, amely alapján átvállalná a rászorulók lakásbérleti díjának egy részét.

A határozattervezetet a társadalmilag hátrányos helyzetű személyek felzárkóztatását célzó törvényre alapozza az önkormányzat. A tervezettel kapcsolatos esetleges észrevételeket január 11-ig lehet benyújtani.

A tervezet szerint jogosultak lehetnek a lakbérpótlékra a 26 év alatti, gyerekotthonból kikerült fiatal felnőttek; a kolozsvári lakosként regisztrált hajléktalan személyek vagy családok, akik a város területén élnek; az olyan, lakás nélküli személyek, akiknek egy vagy több gyereke gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él, de akik esetében kilátásban van a család egyesítése; a családon belüli erőszak áldozatai, akik kolozsvári lakosok.

A lakbér-támogatást az önkormányzathoz tartozó Egészségügyi és Szociális Igazgatóság költségvetéséből fedeznék a hatóságok.

A támogatásra jogosultak feltételrendszere mellett a közvitára bocsátott határozattervezet egy helyi érdekeltségű közmunkaterv elfogadását is magába foglalja.

A lakbér-támogatási programban részt vevő munkanélküli, de munkaképes személyek végeznének közmunkát egy bizonyos, a támogatás függvényében megállapított óraszámban.

A segélyből csak azok a kolozsvári illetőségű egyedülálló személyek, vagy családok részesülhetnek, akiknek havi nettó bevétele nem haladja meg a fejenkénti 1500 lejt. Nem részesülhetnek a segélyből azok a kolozsvári lakosként nyilvántartott személyek, akik életvitelszerűen más helységben tartózkodnak.

A lakbér-támogatást igénylőknek eleget kell tenniük egy sor feltételnek: sem az igénylők, sem családtagjaik nem lehetnek ingatlantulajdonosok, és nem élhetnek egy önkormányzati szociális lakásban; nem adhattak el tulajdonukban levő lakást 1990 január 1-je után; lakásvásárlás vagy lakásépítés céljából sem részesülhettek állami segélyben.

A támogatási kérés benyújtásakor az igénylőknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, aminek kielemzésekor az elbíráló bizottság megállapít egy bizonyos pontszámot.

Az elért pontszám alapján a gyermekotthonból kikerült igénylők 900 vagy 1200 lejes támogatást kaphatnak, a családon belüli erőszak áldozatai, illetve a hajléktalanok legtöbb 1400 lejes támogatásban részesülhetnek. A támogatást a lakástulajdonos számlájára utalja át a Szociális és Egészségügyi igazgatóság.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, a törvény értelmében mindenkit megillet a lakáshoz való jog, ehhez képest Kolozsvár önkormányzata évtizedek óta nem tudja biztosítani az igényeknek megfelelő számú szociális lakást.

„2014-ben, Kolozsváron a 2011-es népszámláláskor nyilvántartásba vett közel 130 ezer lakásnak a 1,5%-a, összesen 1554 lakás volt állami tulajdonban, ebből 174 az ANL program keretében épült, 1368-at szociális lakásként, és tizenkettőt szükséglakásként tartott számon az önkormányzat. Jelenleg mintegy 400 kérelmező vár évről-évre szociális lakásra, de mindössze tucatnyi lakást oszthat ki az önkormányzat.

Noha növelni próbáljuk a szociális lakások számát, nem tudunk lépést tartani az igénylések számával. Éppen ezért kerestünk alternatív megoldást a problémára” – mondta az alpolgármester.

Kiemelte, a támogatás mellett a kedvezményezettek szociális helyzetük jobbítását célzó támaszban is részesülnének, ami elősegítené a társadalmi-gazdasági felzárkózásukat.

„Mind szociális, mind foglalkoztatási és oktatási téren felzárkóztató támogatás nyújt az önkormányzat szociális igazgatósága, mert az a cél, hogy a segélyben részesített családok és személyek idővel saját lábukra állhassanak” – mondta Kolozsvár alpolgármestere. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS