2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szíriai török hadműveleteknek már 300-nál több ellenzőjét vették őrizetbe Törökországban

2018. január 29. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Immár 311 embert vettek őrizetbe Törökországban, amiért a szíriai Afrínnál január 20-án indított török hadműveletet ellenző és arról a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában, közölte hétfőn a török belügyminisztérium.

A kormány szerint ez terrorista propaganda.

Az északnyugat-szíriai Afrín térségét ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia Ankara szemében a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

Miközben Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam szélsőségesei elleni harcban, Ankara úgy vélte, hogy a szíriai kurd milícia „folyamatosan bővülő fegyverarzenálja” miatt napról napra nagyobb fenyegetést jelentett Törökországra nézve és katonai beavatkozásra van szükség.

Hétfői közleményében a belügyi tárca az előállítottak személyére nem tért ki, de a korábbi török híradásokból tudni lehet, hogy a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) több képviselője is köztük van. A HDP az egyetlen ellenzéki párt a törvényhozásban, amely nyíltan bírálja a hadműveletet.

A török vezetés a HDP-t a PKK politikai szárnyának tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő múlt héten leszögezte: miközben az afríni offenzíva „tisztán és világosan” a terrorizmus ellen irányul, „egyesek az afríni kurdok elleni fellépéssel, Szíria megszállásával vádolják Törökországot”.

Az Anadolu török állami hírügynökség a közelmúltban figyelmeztetett: a hatóságok „szüntelenül figyelik a közösségi médiát, és mindenki ellen eljárást indítanak, aki terrorszervezeteket népszerűsít”.

A BirGün ellenzéki török napilap jelentése szerint vasárnap éjszaka ismeretlenek törtek be a HDP egyik irodájába Isztambul Pendik nevű városrészében.

A támadók felforgatták, majd felgyújtották a helyiséget. Az incidensben senki nem sérült meg. Az Anadolu hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy a hatóságok 11 embert őrizetbe vettek az esettel kapcsolatban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS