2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor nem tartja valószínűnek, hogy félretájékoztatták volna az EB-t

2018. január 30. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem tartja valószínűnek, hogy az Európai Bizottságot félretájékoztatták az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban, de meggyőződése, hogy további párbeszédre van szükség a témában a hazai illetékesek és az európai hivatalosságok között.

Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciójának ülését követően többek között azt kérdezték az újságírók Kelemen Hunortól, hogy szerinte téves tájékoztatást kapott-e az EB az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban.

„Nem hiszem, hogy félretájékoztatták őket, de még egy tárgyalás semmiképpen sem árthat. Ezt a miniszterelnök, az igazságügy-miniszter, a kormánytagok, a parlament két házának elnöke hivatott folytatni, és úgy értesültem, hogy lesz egy vitanap a témáról az Európai Parlamentben.

Gondolom, a kormányfő, az igazságügyi tárca vezetője jelen lesz ezen, és megvédi majd Románia álláspontját”, mondta Kelemen Hunor.

Jean-Claude Juncker EB-elnök és Frans Timmermans első alelnök közös nyilatkozatban közölte múlt héten, hogy az EB aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újbóli megfontolására kéri a parlamentet.

„Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága”, mutat rá a dokumentum, amelyben felkérik a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve.

Liviu Dragnea képviselőházi és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök közös levélben válaszolt az EB-hivatalosságok nyilatkozatára, hangsúlyozva, hogy Junckert és Timmermanst tévesen tájékoztatták az igazságügyi törvények vitájának átláthatóságát illetően. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS