2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ elmondta, hogy mit szeretne a következő politikai ülésszakban

2018. január 30. 19:28, utolsó frissítés: 19:32

A magyar oktatás, a közösségi jogok, a középosztály és a jogállamiság megerősítése, a szegénység felszámolása és az emberek életének minőségi javítása lesz az RMDSZ politikai prioritása a következő ülésszakban, tájékoztat közleményében a szövetség.

Az alakulat szenátusi és képviselőházi frakciója együttes ülés keretében listázta kedden azokat a témaköröket, amelyeket a 2018-as tavaszi parlamenti ülésszakban prioritásként fog kezelni.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila elmondta, a szövetség alsóházi tagjai az elkövetkező félévben is kiemelten kezelik a parlamenti eljárásban lévő törvénytervezeteket, illetve olyan törvénycsomagok előkészítésén dolgoznak, amelyek az oktatási rendszer erősítését, az életminőség javítását, a szegénység felszámolását célozzák.

„2018-ban a parlamentben sem szabad elhallgatnunk. Partnereket kell keresnünk a kezdeményezéseinkhez, illetve a helyenként fellelhető nacionalista retorikát vissza kell szorítanunk olyan kezdeményezések mentén, amelyekből jelen pillanatban igencsak nagy hiány van kormányzati szinten is: jövőképet nyújtó törvénycsomagokra van szükség, amelyek mindenki számára kedvezőek.

Ilyen lehet a nagycsaládokat támogató kezdeményezésünk, továbbá az RMDSZ rezsicsökkentésre vonatkozó terve, amely az áfa 9 százalékra történő csökkentését célozza a szennyvíz esetében is, de ide tartoznak a gyengébb gazdasági mutatókkal rendelkező régiók felzárkóztatására vonatkozó tervek is”, idézi a közlemény Korodit, aki szerint a jogállam erősítése érdekében törvénybe kell foglalni az alkotmánybírósági döntéseket, illetve az EU-s direktívákat és az Európai Unió Bíróságának döntéseit.

Korodi kifejtette, az oktatás terén is folytatják a megkezdett munkát, ugyanakkor számos olyan kezdeményezést terveznek továbbvinni, mint például a különböző önkormányzatokban működő kulturális intézmények finanszírozásának megoldása, a közmunkát szabályzó hatékony jogkeret megteremtése, valamint a szociális szolgáltatások rendszere hatékonyságának növelését célzó elképzelések.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila rámutatott, az RMDSZ parlamenti prioritása lesz idén is a közigazgatási törvény módosítása, a cél elérni, hogy a kisebbségek által is lakott településeken megvalósuljon az utcanevek, intézménynevek kétnyelvűsítése.

„A tavaszi ülésszakban a szenátus asztalára kerül több olyan jogszabály-kezdeményezésünk, amelyek a közérthető tájékoztatást biztosítják, valamint olyan eddigi rossz közigazgatási gyakorlatok felszámolását oldják meg, amelyek fölöslegesen nehezítik az állampolgárok, cégek, önkormányzatok életét.

Ilyen például az RMDSZ-nek a Számvevőszék működésére vonatkozó törvénytervezete, amely ezután törvényes lehetőséget teremtene az önkormányzatoknak, közintézményeknek arra, hogy hivatalos tájékoztatást kérjenek a Számvevőszéktől arról, hogy a kérdéses, közpénzek felhasználását érintő esetekben hogyan kell eljárniuk, a törvényes előírásokat hogyan kell értelmezniük”, tette hozzá a közlemény szerint Cseke Attila. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS