2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudose bocsánatot fog kérni az „akasztásos” kijelentése miatt

2018. január 31. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács Mihai Tudose volt kormányfőt.

A nemrég leváltott miniszterelnöknek tegnap a hatóság előtt kellett megjelennie, ez utóbbi ugyanis hivatalból indított eljárást ellene. Asztalos Csaba, a Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke a következőket nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak.

„ A meghallgatás során én személyesen elmagyaráztam Tudose úrnak, hogy ez nem egy helyénvaló kijelentés volt és egy olyan személy aki köztisztségben van, miniszterelnöki pozícióban, annak nagyon oda kell figyelnie, hogy hogyan fejezi ki magát, ahhoz, hogy elkerülje az értelmezéseket, mindenfajta értelmezéseket és egy kisebbségről nem lehet lekezelően beszélni.

Ő úgy gondolta, hogy arra szeretett volna utalni, hogy tiszteletben kell tartani a törvényt és ott ahol nem megengedett más típusú szimbólumok használata közintézményeken, ott azon tisztségviselők akik a törvény betartásáért felelnek, azok tegyék meg a dolgukat és rájuk hivatkozott.

Ez volt az ő kijelentése, persze ez nem éppen így van az én értelmezésem szerint. Én felkértem a volt miniszterelnököt a meghallgatások során, hogy publikusan kérjen elnézést ebben a kérdésben, megígérte, hogy ezt az elkövetkező napokban megteszi”, nyilatkozta a Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke.

Mint ismert, óriási felháborodást váltott ki Mihai Tudose korábbi kijelentése az autonómiáról, amiben akasztással fenyegette meg a székely zászlót kitűzőket. (Marosvásárhelyi Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS