2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu hajlandó beszélni az európai hivatalosságokkal az igazságügyi törvényekről

2018. február 01. 09:48, utolsó frissítés: 10:18

Szívesen találkozik az európai döntéshozókkal és részletesen beszél velük az igazságügyi törvényekről, mondta szerda este a România TV műsorában Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

Tăriceanu kifejtette, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker Románia barátja, és ő ragaszkodik ehhez a barátsághoz. „Minden hajlandóság megvan bennem, hogy találkozzak európai hivatalosságokkal, és jónak tartanám, ha ezekről a témákról figyelmeztetnék azokat is, akik idejönnek, és részletesen beszélnénk róla”, mondta az ALDE és a szenátus elnöke.

Tăriceanu kifejtette, aggodalommal tölti el, hogy az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben „a valósággal nem megegyező megközelítési mód” alakult ki az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy nyilatkozott: másként vetődik fel majd az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus és a schengeni övezethez való csatlakozás kérdése, ha a romániai igazságügyi törvények a parlament által elfogadott változatban maradnak.

„Romániának természetes és megérdemelt helye van a schengeni-övezeten belül, és ez a bizottság nem függeszti fel tevékenységét mindaddig, amíg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus meg nem szűnik, amíg Románia nem zárkózik fel a Schengen-tagállamok sorába”, mondta Juncker, hozzátéve ugyanakkor, hogy amennyiben az igazságügyi törvények jelenlegi formájukban maradnak, a schengeni-övezetről folyó tárgyalások is másként vetődnek fel.

„Ha a romániai törvények úgy maradnak, ahogy azokat a parlament elfogadta, akkor másként folynak majd a tárgyalások az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról és a schengeni-övezethez való csatlakozásról. Várjuk az Alkotmánybíróság döntését, és ha minden úgy zajlik, ahogy kell, akkor Romániának helyet kell biztosítanunk a schengeni-övezetben, mert a romániaiak nem érdemlik meg, hogy másodrendű állampolgárokként bánjanak velük”, jelentette ki az EB elnöke a Klaus Johannis román államfővel tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatón. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS