2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénzt gyűjtenek a székely kamionsofőrnek, aki betörte a Kovászna megyei főfogyasztóvédő orrát

2018. február 01. 14:09, utolsó frissítés: 15:06

A Háromszék írta meg, hogy a székely ízek elleni kirohanásával hírhedté vált háromszéki főfogyasztóvédő, Gheorghe-Mircea Diacon, akinek korábban a rendőrség kötelékeiből kellett távoznia magatartása miatt, majd a polgárőrség bontotta fel munkaszerződését, ittasan kocsmai dulakodásba keveredett, és eltörött az orrcsontja. A sértett pert indított és nyert, az elkövetőt többek között 1000 euró fájdalomdíj megfizetésére és a perköltségek, valamint a kényszer-végrehajtási illeték megtérítésére kötelezték. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete most gyűjtést szervez Leheta Lóránt Zsolt elítélt költségeinek enyhítésére.

2015. október 1-jén az ittas Mircea Diacon konfliktusba keveredett egy sepsiszentgyörgyi vendéglőben Leheta Lóránt Zsolt kamionsofőrrel. Diacon a vendéglőben fellépő zenekart akarta "kisajátítani", és amikor Leheta akarta igénybe venni a zenekar szolgáltatásait, Diacon kijelentette, hogy amíg ő van a vendéglőben, addig csak román nótákat húzhatnak.

Távozáskor odament a kamionsofőr asztalához, és megfenyegette: „vezi, că te am în vizor!” (nagyjából: vigyázz, mert figyellek!). A fiatalember felállt, és behúzott egyet Diaconnak, akinek eltörte az orrát. Diacon hívta a rendőröket, ők meg a mentőket.

Miután a kórházban ellátták, visszatért a vendéglőhöz, és az alkoholfogyasztás ellenére a szemtanúk szerint beült a kocsiba és elhajtott. Reggel az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság államcímeres jelvényű fejlécével ellátott papíron „hivatalos közleményt” adott ki, miszerint október 2-án reggel a Lukoil benzinkútnál két ismeretlen megütötte Mircea Diacon hivatalvezetőt.

A bűnügyi per a Sepsiszengyörgyi Bíróságon kezdődött, majd a Brassói Táblabíróság végleges ítéletet hozott. A kamionsofőrt bántalmazásért 1800 lej pénzbüntetésre ítélték, ezen kívül a felperesnek 1000 euró erkölcsi és 38 lej anyagi kártérítés kifizetésére kötelezték, a kórháznak a sérült ellátási költségeit, továbbá a perköltségeket kell megtérítenie, írja a Háromszék.

Diacont már több régebbi kirohanása is hírhedté tette. 1992-ben ki kellett lépnie a rendőrség kötelékéből, ugyanis egy nő akkor nemi erőszakkal vádolta meg, majd a polgárőrségnél kapott állást, de a lap állítása szerint ott is ittasan többször belekötött kollégáiba, ezért felbontották a szerződését.

Diacon politikai hátszéllel lett megyei főfogyasztóvédő Kovászna megyében. A Háromszék állítása szerint büszkén mesélt tetteiről, többek között arról, hogy megbírságoltatta azokat a taxisokat, akik autójukra SIC-matricát ragasztottak.

Diacon egyszer megbírságolt egy székelyudvarhelyi céget, mivel az „székely ízű” terméket forgalmazott és Diacon állítása szerint lejárt szavatosságú árut találtak nála.

Az ügy kapcsán a Marosvásárhelyi Rádió érdeklődésére Diacon kifejtette, hogy azért léptek fel, mert nem létezik „székely íz”, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy valamely termék jelmondataként használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Diacon úgy reagált: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC vagy székely temető is”.

A Leheta Lóránt Zsolt elleni per megnyerése után Mircea Diacon a végrehajtóhoz fordult, aki a maga során Leheta bankjához, hogy számlájáról tartsanak vissza 1000 eurónak megfelelő lejt, továbbá 2017 lejnyi perköltséget, amiből 1379 lej végrehajtási illeték. (háromszék)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS