2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Határidőt szabtak a Bogdan Gigină halálának ügyében indított nyomozás lezárására

2018. február 01. 17:38, utolsó frissítés: 17:40

Május 1-jét szabta meg határidőként a legfelsőbb bíróság a Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében indított nyomozás lezárására. Az ügyben - amelyben Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnvádi eljárás - az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálódik.

Bogdan Gigină rendőr családja múlt héten keresettel fordult a legfelsőbb bírósághoz, amelyben azt kifogásolta, hogy túl hosszúra nyúlik az ügyben indított nyomozás.

A család ügyvédje azt mondta, nem a DNA ügyészének róják fel a vizsgálat elhúzódását; a keresetben azt kérték, hogy a bíróság szabjon meg egy legfeljebb három hónapos határidőt a nyomozás lezárására.

A DNA szerint azért húzódott el a nyomozás, mert várni kellett bizonyos dokumentumok titkosságának feloldására, illetve mert a felek igen nagy számú tanú kihallgatását kérték.

2016. december 6-án a DNA gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert Bogdan Gigină rendőr halálának ügyében. Ugyancsak gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik a nyomozás a baleset helyszínén munkálatokat végző cég vezetője, Petre Mazilu, valamint a munkacsoport vezetője, Adrian Corcodel ellen.

A DNA szerint 2015. október 20-án este Bogdan-Cosmin Gigină rendőr közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett. A baleset pillanatában az áldozat Gabriel Oprea akkori belügyminiszter gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, miközben Oprea Cotroceni negyedbeli lakására tartott.

A baleset pillanatában Gigină 84 km/h sebességgel közlekedett, a sötétség és eső miatt rossz látási körülmények között, így nem vette észre az úttesten ideiglenesen, a General MPM Impex Kft. által elhelyezett akadályokat.

A vádhatóság szerint Gabriel Oprea volt az, aki hivatali tekintélyével rábírta a rendőrt, hogy nagyon gyorsan hajtson, ami halálos balesetéhez vezetett. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS