2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszüntette az eljárást a DIICOT a Kék Bálna-ügyben; az öngyilkos diákok nem vettek részt a játékban

2018. február 02. 14:15, utolsó frissítés: 14:42

Megszüntette az eljárást az úgynevezett Kék Bálna-ügyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Brassó megyei ügyosztálya, amely szerint az öngyilkosságot elkövető diákok nem a játék miatt vetettek véget életüknek.

Az ügyészek többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a Kék Bálna-jelenség indokolatlanul nagy méreteket öltött; mivel a sajtó igyekezett figyelmeztetni a közvéleményt az online térben a fiatalokra leselkedő veszélyekről, a jelenség általános pszichózishoz vezetett a felnőttek körében.

A DIICOT több olyan esetet is kivizsgált, amelyek kapcsán fennállt a gyanú, hogy a játékhoz köthetőek: három kiskorú felakasztotta magát, egy kamaszlány lezuhant a tömbház tetejéről, több gyerek pedig megsebesítette magát, miután a Kék Bálna játékról tájékozódott az interneten. Az ügyészek szerint egyik esetben sem találtak bizonyítékot arra, hogy az öngyilkosság vagy öngyilkossági kísérlet hátterében a Kék Bálna nevű játék állna.

A nyomozás lezárásáról szóló rendelet megjegyzi, a Blue Whale, azaz Kék Bálna elnevezésű játék 2017-ben kezdett el terjedni az interneten, Oroszországból indult, és főként a szláv, illetve a közép-ázsiai országokban terjedt el.

Lényege, hogy mentornak nevezett játékvezető feladatokat ad a többségében tinédzser jelentkezőknek, akiknek ötven szintet kell teljesíteniük. A legutolsó feladat az öngyilkosság. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS