2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A korrupció megelőzése terén nem fejlődtünk semmit tavaly óta, állítja a Transparency International

2018. február 22. 12:26, utolsó frissítés: 12:35

Románia 2017-ben is a 26. helyet foglalja el az Európai Unió országai közül a Korrupció Érzékelési Index rangsorában. Románia után csak Magyarország és Bulgária áll, derült ki a Transparency International szerdán közzétett jelentéséből.

A Transparency International szerdán tette közzé a Korrupció Érzékelési Index (CPI) rangsorolását. Az érték általában a politikai korrupciót mutatja, mint a közhatalommal saját célokra való visszaélés eszközét. A felmérésben 180 ország szerepelt.

Románia 48 ponttal ugyanazon a helyen van, mint egy évvel korábban (26) az Európai Unióban, Görögországgal egy helyen. Romániánál csak Magyarországon (45 pont 27. hely) és Bulgáriában (43 pont, 28. hely) érzékelik jobban a korrupciót az emberek. Az Európai Unióban a CPI átlag 66 pont, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

Globális szinten a legkevésbé korrupt államnak számít Új-Zéland, a lehetséges 100-ból 89 ponttal, Dánia 88, Finnország, Norvégia, Svájc 85-85 ponttal. A világszintű átlag 43 pont.

A rangsorolást pontozással állapítják meg a 0-tól (nagyon korrupt) 100-ig (nagyon tiszta) terjedő skálán. Minden államban 3-16 forrást használ a Transparency Interational.

A TI szerint ez az első alkalom, hogy 90 alatti pontszámmal vezetnek a rangsor elején álló országok, ami azt mutatja, hogy világszerte csökkennek a pontszámok, azaz fokozódik a korrupció mértéke.

Ilyen körülmények között enyhe fejlődésnek számít, hogy Románia megtartotta pozícióját a rangsorban, derül ki a jelentésből, amelyben azt is írja, hogy a következő években szükség van egy rendszerezettebb hozzáállásra, a döntéshozók felelősségtudatának növelésére, ugyanakkor a helyi közösségeknek és a magánvállakozóknak nagyobb mértékben kell bekapcsolódniuk a korrupcióellenes harcba. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS