2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztria reagált elsőként Románia segélykérésére az országban kialakult immunglobulin-hiány miatt

2018. március 06. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

Ausztria az első ország, amely reagált Románia segélykérésére az országban kialakult immunglobulin-hiány miatt.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy hétfő este Románia igénybe vette az Európai Unió segélykérő mechanizmusát, mert már egyetlen adag ellenanyag sincs az országban.

A mechanizmus abban áll, hogy a kérés bekerül egy rendszerbe, amelyhez minden tagállam csatlakozott. A miniszter közölte: az ausztriai Vöröskereszt már reagált Románia segélykérő üzenetére, és további részleteket kért a szükséges ellenanyagról.

Pintea azt is megerősítette, hogy a jelenleg Brüsszelben, egy NATO-találkozón részt vevő Raed Arafat belügyi államtitkár a NATO tagállamaitól is segítséget kért a romániai immunglobulin-hiány megszüntetése érdekében.

A szaktárca vezetőjének tájékoztatása szerint tavaly sikerült a megfelelő ellenanyag mennyiséget biztosítani, idén viszont elszórtan érkeztek az adagok, dacára annak, hogy Románia kormánya két éves időtartamra felfüggesztette a vérplazmából nyert gyógyszerkészítmények többletforgalmazása utáni adót.

Románia az európai segélykérő mechanizmuson keresztül két hónapra elegendő mennyiséget kért, ami 10.000 dózis immunglobulint jelent. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS