2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

M2018: avagy megmutatják, mivel járult hozzá a 20 nemzeti kisebbség a romániai országépítéshez

2018. március 06. 19:59, utolsó frissítés: 19:59

A centenárium a nemzeti kisebbségek sokszínűsége és a kultúraközi párbeszéd jegyében indul az M2018 kampány - írja az RMDSZ közleményében.

Az idézett dokumentum szerint a húsz nemzeti kisebbség kulturális hozzájárulása nélkül ma Románia nem az az ország lenne, amelyet ismerünk. Ezért a 2018-as centenáriumi évben, M2018 címmel az ország kulturális sokszínűségét bemutató népszerűsítő kampány indul.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala a következő hónapokban online felületein egy sor olyan érdekességet mutat be, amelyet a húsz nemzeti kisebbséget képviselő szervezetektől gyűjtött össze arra vonatkozóan, hogy mivel járultak hozzá Románia multikulturális gazdagságához az elmúlt száz évben.

'Közösségenként öt olyan személyiséget mutatunk majd be, akinek a tevékenysége jelentős volt Románia fejlődésében. Emellett olyan kifejezéseket is összegyűjtöttünk, amelyek a kisebbségi nyelvekből kerültek be a román nyelvbe, élő nyelvi bizonyítékai a kisebbség is többség közötti kulturális cserének. Nem utolsó sorban a kampány keretében olyan kortárs személyiségekkel is megismerkedhetünk, akik a 'sokszínűség nagykövetei' címet kiérdemlik: az utóbbi húsz évben sokat tettek a kultúraközi párbeszédért és a kulturális, etnikai sokszínűség népszerűsítéséért'. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS