2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Széchenyi-szobrot avatnak március 15-én Szatmárnémetiben

2018. március 07. 18:33, utolsó frissítés: 18:39

A forradalom hőseire és a legnagyobb magyarra, Széchenyi Istvánra emlékeznek Szatmárnémetiben március 15-én, írja közleményében az Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A megemlékezés apropóján pedig 17:30 órától leleplezik a megyeszékhely központjában felállított új Széchenyi-szobrot.

A RMDSZ központi ünnepségének első álmosa az István téri gyülekező, ahol 16:45 órától koszorút helyeznek el Petőfi szobránál. Innen az ünneplők huszári és fúvószenekar kísérettel átvonulnak a régi városközponti parkba, az Astoria szállóval szemben felállított szoborhoz, hogy a megemlékezés fénypontjaként felavassák a Szatmár megyéhez több szálon is kötődő Széchenyi István szobrát.

Látványterv (Fotó: szatmar.ro)Látványterv (Fotó: szatmar.ro)


17.30 órától, a Szózatot követően imát mond Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Az ünnepségen jelen lesz és beszédet is mond Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, illetve Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere és Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke is megosztja az ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. A téren az ünnepség koszorúzással zárul.

Az este folyamán, 19 órától Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem tanára, az Országos Széchenyi Társaság társelnöke tart történelmi előadását a Szatmárnémeti Északi Színházban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS