2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drámaian csökken Liviu Dragnea és a PSD támogatottsága

2018. március 08. 14:48, utolsó frissítés: 15:19

A Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) hónapról-hónapra veszíti el a támogatóit, állítja a digi24.ro az IMAS közvélemény-kutató intézet friss felmérésre hivatkozva.

A portál közlése szerint a 2016-os választások óta több mint 16%-kal csökkent a PSD támogatottsága. Az IMAS által nemrégiben közzétett eredmények szerint 2016 decembere és 2018 februárja között 16,9%-kal csökkent a PSD támogatottsága.

Ráadásul amíg a PSD támogatottsága drámaian zuhan, addig az ellenzéki pártoké nagymértékben növekszik. A legnagyobb ellenzéki pártnak, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a 2016-os választásokkor 20%-kal sikerült bejutnia a parlamentbe, jelenleg pedig 29,4%-on áll. A PNL-nek csak az elmúlt három hónapban sikerült 2,3%-os növekedést összehoznia.

Az USR támogatottsága is nőtt a 2016-os választások óta, akkor ugyanis 8,9%-on állt, amelyet idén februárra sikerült 11,2%-ra felpumpálnia. Az USR eredményeihez azt is hozzá kell tenni, hogy a párt támogatottsága a tavalyi év végén egy enyhe esést produkált.

A felmérés egyik érdekessége, hogy míg a PSD támogatottsága zuhant, a kormánykoalíció másik tagjának, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) 5,6%-ról sikerült feltornásznia magát 10,6%-ra.

Az IMAS adatai szerint a Trăian Băsescu által vezetett Népi Mozgalom Pártja (PMP) 5,4%ról visszaesett 4,6%-ra a választások óta.

A statisztikai adatok rávilágítanak arra is, hogy a PSD a falvakban és a kisvárosokban népszerűbb, a PNL Erdélyben erősödött, míg a az USR azokban a városokban a népszerűbb, amelyeknek lakossága meghaladja a 200 000 főt.

Az IMAS a felmérését 1010 szavazati joggal rendelkező személy megkérdezésével készítette el.

A Sociopol is közzétett nemrégiben egy közvélemény-kutatást, amely szintén a PSD gyengülését mutatja ki. A Sociopol adatai szerint a PSD jelenleg csupán 34%-os támogatottságot élvez, míg a PNL támogatottsága 33%-ra nőtt. A felmérés szerint az USR 12%, az ALDE 5%, míg a PMP a bejutási küszöb alatt, 3%-on áll.

A Sociopol felmérése a vezető politikusok népszerűségi indexét is bemutatja. E szerint a PSD elnöke, Liviu Dragnea a legnépszerűtlenebb a vezető PSD-s politikusok között, mivel csak 9%-os népszerűségnek örvend. Victor Ponta ex-miniszterelnök 10%-os, Lia Olguța Vasilescumunkaügyi miniszter 14%-os, Viorica Dăncilă miniszterelnök 15%-os és Gabriela Firea, Bukarest polgármestere 28%-os támogatottságot tudhat magáénak a szavazók körében.

A Sociopol felmérését február 27. és március 5. között készítették, 1000 szavazati joggal rendelkező személy megkérdezésével, a hibahatár 3,2%. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS