2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Folytatódik a lassú és zöldturizmus érdekében elindított pályázat megvalósítása Hargita megyében

2018. március 08. 19:35, utolsó frissítés: 19:35

A Zala megyei zöldturizmusban rejlő lehetőségekből kapott ízelítőt Hargita Megye Tanácsának küldöttsége, amely az INSiGHTS nemzetközi turisztikai projekt keretében látogatott a magyarországi partnerekhez március 6–9. között. Ekkor tartották a projekt ötödik nemzetközi partnertalálkozóját és a harmadik walkshop elnevezésű rendezvényt, amely a helyszíni szemlék által a helyi jó gyakorlatokat hivatott bemutatni a lassú és zöld turizmus terén.

A Hargita megyei tanács munkatársai betekintést nyerhettek az erdők példás, sokrétű hasznosításába a turizmus céljából, továbbá Lentiben megtekintették az erdei múzeumot, a vasúttörténeti kiállítást és az egykori fűrészüzemben használt berendezéseket, kipróbálhatták a keskeny nyomtávú erdei vasutat, melynek csömödéri végállomásán az erdei iskola tanműhelyébe is ellátogattak.

Megismerhették a térség turisztikai potenciálját, ezen belül azt a négy dolgot, amely Lenti településre és egész Zala megyére jellemző: a kiváló szálláshelyeket, hagyományos helyi termékeket, regeneráló gyógyvizeket és a szívélyes, vendégszerető embereket.

Azt is megtudhatták, mi az, amiben egyediek, mivel itt történik az elektromos és önvezető autók tesztelése elsőként Európában, ehhez okosutat építettek, amelynek aszfaltrétegébe napelemeket építenek majd be, így tervezik a vezeték nélküli autók akkumulátorának töltését.

A szakmai előadásokon a telefonos alkalmazások fejlesztése terén elért eredményekről számoltak be, amelyek által biztosítható az információkhoz és szolgáltatásokhoz való azonnali hozzáférés bárhonnan, ugyanakkor a Smart Destination koncepciót is ismertették.

Elhangzott, hogy napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik az innovatív technológiák alkalmazására a turizmus területén, és minden új fejlesztés ezen a területen felhasználóbarát és egyszerű kell hogy legyen, mert a turizmusban nem működik az, ami bonyolult. Az időmegtakarítás lényeges, a költséghatékonyság szintén, a megbízható és naprakész információ elengedhetetlen. Mivel semmi sem állandó, folyamatosan alkalmazkodni kell a változásokhoz - összegeztek.

A tematikus tanácskozások alkalmával a projekt eddigi tevékenységeiről számoltak be a partnerek, és a Duna Transznacionális program nemzetközi titkársága részéről jelen lévő képviselő kérdéseire válaszoltak, ugyanakkor a jövőbeni tennivalókat is felleltározták.

Hargita Megye Tanácsának küldöttsége az 5-ös munkacsomagról – a pilot tevékenységekről – tartott előadást. A tanácskozáson a jelenlévők egyeztettek a soron következő nemzetközi partnertalálkozóról is, amelynek Hargita megye lesz a házigazdája idén júniusban.

Az INSiGHTS a Duna menti országok turisztikai kínálatának vonzóbbá tételét célozza, ehhez társult Hargita Megye Tanácsa. Tizennégy partner indította el Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS