2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tönkrement a Peleș-kastély fűtési rendszere; félő, hogy komoly károkat szenved az épület

2018. március 09. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Tönkrement a Peleș-kastély fűtési rendszere. Az épületet a kulturális minisztérium béreli a királyi családtól, és jelenleg félő, hogy tönkre fognak menni, vagy komoly károkat szenvednek a hőmérsékletcsökkenés és a páralecsapódás miatt azok a történelmi emléktárgyak, amelyeket a múzeumként funkcionáló kastélyban őriznek.

A kulturális minisztérium, amely mintegy havi 50.000 lejes bérleti díjat fizet a kastély használatáért, azt állítja, hogy a tulajdonosnak lenne kötelessége minél előbb megjavítania a fűtési rendszert.

Dana Voitescu, a Peleș-kastély múzeumi részlegének szóvivője elmondta, hogy a kastély metángázzal működő központi fűtése már 27 éves, és beszerelésekor 20 éves garanciát vállalt rá a gyártó, viszont egy hónapja teljesen tönkrement és nem lehet megjavítani.

A helyzet fényében a múzeum képviselői már egyeztettek mind a kulturális minisztériummal, mind pedig a román királyi családdal.

Az elmúlt napok hideg időjárása még inkább veszélyezteti a kastélyban lévő történelmi tárgyak állapotát. A hideg időjárás miatt a kastély belső hőmérséklete nem haladja meg az 5 Celsius fokot sem, ennek ellenére a látogatók száma nem csökkent és ezért félő, hogy a páratartalom megnövekedése miatt miatt bizonyos tárgyak maradandó károsodást szenvednek, ecsetelte a sajtónak a szóvivő.

„Az egyik legnagyobb veszély az lehet, ha megjelenik a penész vagy amitől a leginkább lehet tartani, a Merulius lacrymas, vagyis a könnyező házigomba” - tette hozzá a szóvivő. (A könnyező házigombáról azt kell tudni, hogy nagyon veszélyes az épületekre nézve, ahol megjelenik, ott a megtámadott épületet gyakorlatilag szerkezetkész állapotig kell szétbontani, és a falat igen alaposan ki kell égetni. Utána speciális vegyszerrel kell kezelni a felületet - szerk. megj.)

Dana Voitescu azt is elmondta, hogy idén március 31-én le fog járni a kulturális minisztérium és a Román Királyi Ház közötti bérleti szerződés. A múzeumként működő Peleș-kastélynak a 2017-es évben 415.000 látogatója volt. (news.ro/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS