2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kitiltották a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját Romániából

2018. március 09. 17:05, utolsó frissítés: 18:01

Kitiltották az országból Dr. Dabis Attilát, aki a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátora és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a döntést, mint közleményükben írják Dabis nemcsak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

A párt úgy véli, hogy a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában.

Ezen esemény is – a Székely Szabadság Napja előtt különösen – arra hívja fel a figyelmet, hogy a román államhatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy leplezze a magyar közösséget nap mint nap érő jogsértéseket, és akár a mostanihoz hasonló, megfélemlítő hatósági intézkedésekkel igyekezze gátolni jogos autonómiatörekvéseinket, áll az EMNP szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Dr. Dabis Attilát ez úton is arról biztosítja a párt, hogy minden szükséges jogi segítséget megad neki, a Székely Szabadság Napjára készülőket pedig arra kérjik, hogy ne engedjenek az államhatalom megfélemlítési törekvéseinek, s legyenek ott mindannyian szombat délután a marosvásárhelyi Postaréten! (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS