2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem számít többé, ha a képviselőket és szenátorokat 2013 előtt összeférhetetlennek nyilvánították

2018. április 11. 09:52, utolsó frissítés: 09:53

Bár Klaus Johannis elnök visszaküldte, a szenátus elutasította annak a törvénytervezetnek az újratárgyalását, amely semmisnek nyilvánítja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) képviselők és szenátorok ellen 2007 és 2013 között hozott határozatait összeférhetetlenségre nézve, így a tervezet eredeti formájában kerül elfogadásra.

A tervezet elutasítása 69 szenátor támogatta, 33-an ellene szavaztak.

Eszerint, a törvény szövege a szenátus és a képviselőház által eredetileg elfogadott változatban marad.

Alina Gorghiu a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve Florina Presadă a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevében bejelentették, hogy pártjaik a törvény elfogadása ellen szavaznak. A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) viszont mellette voltak.

Klaus Johannis államfő többek között azért küldte vissza megfontolásra a törvényt, mert az meglátása szerint az sértené Románia uniós kötelezettségvállalásait.

A jogszabály semmisnek nyilvánítaná az ANI azon határozatait, amelyeket 2007 és 2013 közötti érdekellentétre hivatkozva hozott az ügynökség, és így érvényét vesztené az ezen döntésekben érintett törvényhozók tisztségtől való eltiltása is.

A kérdésben a szenátus a döntő ház. A képviselőházban az RMDSZ még nem döntött egységesen a törvénymódosításról, itt most a szenátorok egységes döntést hoztak. (agerpres, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS