2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óriási meglepetés: elutasította az autonómiatervezetet a képviselőház

2018. április 11. 13:19, utolsó frissítés: 2018. április 12. 21:52

Elutasította szerdán a képviselőház a Kulcsár-Terza József által egyénileg benyújtott, Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. A tervezet ellen 228, mellette 20 képviselő szavazott.

A szavazás előtti vitán az RMDSZ azzal érvelt, hogy az autonómia a magyar közösség jogos elvárása.

Korodi Attila frakcióvezető rámutatott: az erdélyi magyarság autonómia igényét "nem lehet csak úgy leseperni az asztalról", és a gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma "kiváló alkalom" arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről - így az autonómiáról is - nyílt, őszinte párbeszédet folytassanak a román többséggel.

"Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is" - mutatott rá Korodi Attila.

Korodi a parlamenti vita során kitért arra, hogy sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben, a romániai közbeszédben, médiában és sok politikus retorikájában az autonómia "negatív jelentést kapott", pedig ez a szó az ország alkotmányában is benne van. Ennek ellenére a többség úgy tekint a székelyföldi magyarok törekvésére, mintha az ország integritását veszélyeztetnék, így viszont nagyon nehéz érdemben beszélni róla. Az egyetlen megoldás az lehet, ha konstruktív párbeszédet folytatunk a többséggel - mondta Korodi.

"Nekünk most az a feladatunk, hogy széleskörű párbeszéd-sorozatokat folytassunk a román többséggel arról, hogy mit jelent számunkra az autonómia, mit akarunk konkrétan, és milyen elképzelések mentén szeretnénk azt gyakorlatba ültetni. Meg kell értetnünk a román emberekkel, hogy az autonómia semmit nem vesz el Romániától és semmivel sem csorbítja a románok jogait. Nem utasíthatják el közösségünket megillető kollektív jogokat. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése már 1993-ban megfogalmazta az ajánlást, amely szerint biztosítani kell a nemzeti közösségek kollektív jogait abban a vonatkozásban is, hogy egy nemzeti közösség önállóan szervezhesse meg önmagát, illetve teljességgel élje meg identitását. Romániának tehát tovább kell lépnie az egyéni jogok szintjéről a közösségi jogok irányába" - mutatott rá az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, majd hozzátette: az RMDSZ már 26 éve elkötelezte magát az autonómia mellett, és a szövetség mindent megtesz azért, hogy elérje a román társadalomban azt a szemléletváltást, amely szükséges az autonómiatörekvéseink sikerre viteléhez.

Mihai Tudose képviselő, volt miniszterelnök, a székelyföldi autonómia kérdését ahhoz a szerinte értelmetlen referendumhoz hasonlította, amelyben arról döntenének, hogy egy gyerek március 8-án rúzst vagy borotválkozó készüléket vesz ajándékba az édesanyjának.

Tudose ugyanakkor arról beszélt az RMDSZ-es kollégáknak, hogy minden bizonnyal nekik sem tetszene, ha holnaptól a képviselők elkezdenének olyan tervezeteket benyújtani, ami a magyarok jogait korlátozná Romániában. (agerpres/gandul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS