2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aggódik a GRECO az igazságügyi refomok miatt

2018. április 11. 16:14, utolsó frissítés: 16:14

"Mélységes" aggodalmának adott hangot szerdán közzétett jelentésében a Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption - GRECO) a román parlament által nemrégiben elfogadott törvényekkel kapcsolatban - írja az Agerpres.

Az Európai Tanács égisze alatt működő szervezet a bírák és ügyészek jogállását, az igazságszolgáltatás megszervezését, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvényeket kritizálta, de azokkal a tervezetekkel kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, amelyek a büntető törvénykezés módosítását írják elő.

A GRECO jelentése azt állítja, hogy a döntéshozók nem mérték fel kellőképpen az igazságszolgáltatást szabályozó három törvény módosításának hatásait. A csoport a jelentésben azt is kéri, hogy Románia mondjon le az igazságszolgáltatásban dolgozók esetleges vétségeit kivizsgáló speciális ügyészség létrehozásáról.

A jelentés kitér a korrupcióellenes főügyészség vezetőjének, Laura Codruța Kövesinek a leváltását célzó lépésekre is, valamint arra hívja fel a figyelmet, hogy az ügyészek visszahívásáról és kinevezéséről átlatható módon, objektív kritériumok figyelembe vételével döntsenek, és ebben a legnagyobb szerepet a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács kapja majd.

A GRECO szerint a büntető törvénykönyveket módosító tervezeteknek több olyan része is van, amely áthágná Románia nemzetközi vállalásait, például a korrupció visszaszorítására vonatkozó megállapodást.

A jelentés kritizálja azokat a javaslatokat is, amelyek megnehezítenék a választott tisztségviselők felelősségre vonását hivatali visszaélés és vesztegetés elfogadása esetén, és külön megemlíti azokat a módosításokat is, amelyek szerint nem lenne bűncselekmény az olyan hivatali visszaélés, amelyek esetében az okozott kár 200 ezer lejnél kevesebbre tehető. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS