2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csép Éva Andrea: több pszichológusra, logopédusra és mediátorra lenne szükség a tanintézményekben

2018. április 11. 18:45, utolsó frissítés: 18:45

"Sürgősen megoldást kell találni az állami tanintézményeinkben nagyon alacsony számban dolgozó pszichológusok, logopédusok és mediátorok számára, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az általuk nyújtott szolgáltatások iránti igény. Gyermekeink szellemi és fizikai egészsége nem lehet kiszolgáltatva egy nem működő rendszernek, mi pedig nem lehetünk érdektelenek gyerekeink sorsát illetően. Kötelességünk mindenki számára elérhetővé tenni ezen szolgáltatásokat, függetlenül attól, hogy városi vagy vidéki környezetből származnak" – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

A Szövetség munkaügyi szakembere felszólalásában emlékeztetett arra is, hogy az Oktatásügyi Minisztérium ígéretet tett arra, hogy mielőbb változtatásokat eszközöl ezen szakszemélyzet megfelelő számának biztosításában, azonban ez idáig nem történt meg.

Csép Éva Andrea említést tett arról is, hogy az elmúlt időszakban arról érdeklődött a szaktárca vezetőjétől, hogy miért nem hagynak jóvá több logopédusi, iskolapszichológusi és iskolai mediátori állást, valamint milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ezekben a szolgáltatásokban mindenki ingyenesen részesüljön, és ez a nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető legyen, ahogyan azt az 2011/1-es tanügyi törvény 83-as cikkelye előírja.

Az Oktatásügyi Minisztérium válaszában kifejtette, hogy a szaktárca szabja meg minden megyei tanfelügyelőségnek a maximális álláskeretet, ezeket továbbá a megyei tanfelügyelőségek osztják le intézményekre. Csép Éva Andrea elmondta, hogy a megkeresése eredményeként a tanügyminisztérium munkacsoportot hoz létre, amelynek feladata összhangba hozni, és időszerűvé tenni a szabályozásokat.

"Üdvözlendő, hogy kérdésünkre az Oktatásügyi Minisztérium belátta, hogy szükség van egy munkacsoportra ahhoz, hogy a meglévő rendszert jobbá tegyük, jelenleg ugyanis a megyékben átlagban egy pszichológusra körülbelül nyolcszáz iskolás gyerek jut vagy négyszáz óvodás, egy logopédus pedig közel ötszáz óvodás gyereket kell ellásson. Ezek aggasztó számok, éppen ezért nem állhatunk tétlenül a probléma orvoslásában, az intézményeknek vállalniuk kell a felelősséget, hogy működési szabályzatukat a jelenkor igényeihez igazítsák, és megfelelő számban tudjanak szakszemélyzetet alkalmazni. Nagyon fontos, hogy minden gyerek egészséges fejlődése érdekében ezekhez a szolgáltatásokhoz ingyenesen, anyanyelvén férjen hozzá, ehhez ugyanis joga van" – összegezte üzenetét Csép Éva Andrea parlamenti képviselő. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS