2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus elé hívják az igazságügyi minisztert a GRECO-jelentés miatt

2018. április 11. 19:34, utolsó frissítés: 19:34

A szenátus elé hívják Tudorel Toader igazságügyi minisztert a GRECO-jelentés miatt. Ludovic Orban, a PNL elnöke elmondta, az igazságügyi miniszternek A kormány órája nevű vita részeként kell megjelennie a szenátus előtt, és arról kell majd számot adnia, hogy milyen lépéseket készül megtenni az a jelentés ismeretében.

Orban egyébként üdvözölte a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) jelentését, amely szerinte számos olyan problémára világít rá az igazságügyi törvények módosítása kapcsán, amelyekre korábban a PNL is felhívta a figyelmet.

Az Európai Tanács égisze alatt működő szervezet szerdán közölt jelentése a bírák és ügyészek jogállását, az igazságszolgáltatás megszervezését, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvényeket kritizálta, de azokkal a tervezetekkel kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, amelyek a büntető törvénykezés módosítását írják elő.

A GRECO jelentése azt állítja, hogy a döntéshozók nem mérték fel kellőképpen az igazságszolgáltatást szabályozó három törvény módosításának hatásait. A csoport a jelentésben azt is kéri, hogy Románia mondjon le az igazságszolgáltatásban dolgozók esetleges vétségeit kivizsgáló speciális ügyészség létrehozásáról. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS