2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a labdarúgó szövetséghez fordult a Sepsi OSK meccsét megelőző magyarellenes megnyilvánulás miatt

2018. április 11. 19:46, utolsó frissítés: 19:46

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hivatalos levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) és a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) vezetőihez a hétfői Juventus Bukarest–Sepsi OSK labdarúgó-mérkőzést megelőző magyarellenes incidens miatt.

Mint ismeretes szeptember 9-én a voluntari-i Anghel Iordănescu Stadionban játszotta hazai mérkőzését a Juventus Bukarest a sepsiszentgyörgyi csapat ellenében. A csapatok bemelegítése alatt azonban a magyar közösséget gyalázó, megengedhetetlen szövegű "Doamne ocrotește-i pe români" (Uram, oltalmazd meg a románokat) című dalt játszották be a hazai csapat képviselői. A parodizált dalban több vulgáris és xenofób kifejezés nemcsak hogy sértő a magyarokra nézve, de egyértelműen erőszakot keltenek a magyar közösség ellen.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője elmondta, szolgálatuk több alkalommal fordult a szövetséghez, annak érdekében, hogy megfékezzék a Romániában aggasztó méreteket öltő magyarellenes törekvéseket. "A sport a fair-playről kell szóljon, nem pedig a gyűlöletre való uszításról. Tisztában vagyunk azzal, hogy történnek még hasonló esetek a sportban, viszont meggyőződésünk, hogy az agresszív idegengyűlöletet nem szabad eltűrni, kifejezetten abban az esetben, amikor ez a fajta gyűlölet egy teljes közösséget érint, a mi esetünkben a magyar közösséget" – fogalmazott.

"Felszólítjuk a Román Labdarúgó Szövetség és a Hivatásos Labdarúgó Liga vezetőit, hogy határozott álláspontot képviseljenek ebben az ügyben, és tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy megtalálják és felelősségre vonják a nemzeti gyűlölködést okozó és a magyar közösség ellen elkövetett erőszakos megnyilvánulást tanúsító személyeket" – emelte ki Benkő Erika. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS