2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Volt csíkszeredai kórházigazgató neve is megjelenik az állambiztonságnak jelentők listáján

2018. április 12. 14:41, utolsó frissítés: 14:49

A volt csíkszeredai kórházigazgató, dr. Jeszenszky Ferenc főorvos neve is megjelenik azon a listán, amelyet ma tett közzé Madalin Hodor kutató, és amely 200 olyan nevet tartalmaz, akik jelentettek az állambiztonsági hivatalnak a külföldre emigrált romániaiakról.

Jeszenszky neve azért érdekes, mert a kilencvenes években már voltak erre vonatkozó hírek, hogy az állambiztonságnak dolgozott volna. Király Károly 1995-ben megjelent önéletrajzában említette meg először, hogy Jeszenszky 1979-ben egy lehallgatott helyiségbe hívta. Király akkor sérelmezte, hogy hogyan lehet Jeszenszky az egészségügyi miniszter tanácsadója a rendszerváltás után.

A néhány hónapja elhunyt Jeszenszky neve 1998-ban is felmerült, akkor az Erdélyi Napló tett közzé három részes cikket (innen letölthető) A Securitate és a magyarok címen. Ebből kiderül, hogy Péter Ferenc csíkszeredai belügyi tiszt, aki a lehallgató részlegnél dolgozott, amikor Király Károlyt kezdték lehallgatni, figyelmeztette őt erről. Egész pontosan Király Károly öccsének jelezte, hogy bátyját lehallgatják. Király jóban volt Jeszenszky Ferenc főorvossal, neki adta oda az orvosi leleteit, hogy azokat továbbítsa Budapestre, hogy ott leellenőrizzék azokat - attól tartott ugyanis, hogy besugározzák. Péter Ferenc figyelmeztette Királyt, hogy Jeszenszky Ferenc is a szekusok beépített embere. A történet szerint Jeszenszky és Király jó barátok voltak, úgyhogy a politikus nem hitte el elsőre a vádakat, csak amikor Péter elküldött neki egy Jeszenszky lehallgatásáról szóló kazettát. A cikket Balogh Júlia jegyezte, és Péter elmondása szerint Jeszenszky nemcsak Királyról, hanem például Sütőről is tett jelentéseket. A cikk szerint továbbá 1990-ben, a rendszerváltás után a kórház eltávolította főigazgatói posztjáról az orvost.

Az orvos egy hónap múlva reagált a cikkre, elmondta, hogy semmi nem igaz belőle, sosem dolgozott az állambiztonságnak, a kórházat 1990-ben önként hagyta ott, és perrel fenyegette meg a lapot és az újságírónőt, mondván, kártérítéssel tartoznak neki. Valamivel később dr. Airizer László csíkszeredai főorvos elmondta a Románia Magyar Szónak, hogy Jeszenszky nem önként távozott a kórház éléről, valójában az osztály megszavazta a távozását, követelték a leváltását. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS