2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ioan Aurel Pop tagadja, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval

2018. április 12. 19:51, utolsó frissítés: 19:56

Reagált Ioan-Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke a Revista22-ben megjelent csütörtöki információkra, miszerint együttműködött volna a Szekuritátéval. A sajtónak adott nyilatkozatában Pop cáfolja, hogy bármiféle együttműködést írt volna alá az Állambiztonsági Hivatal 0225-ös katonai egységével, amelynek az országból kitelepültek megfigyelése volt a feladata - számolt be a Digi24.

Ioan-Aurel Pop magyarázata szerint csak azért kerülhetett fel a neve a kollaboránsok listájára, mert 1985-1987 között Ştefan Pascu, volt főnöke, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem egykori rektora kérésére írt néhány Románia történelmét ismertető cikket, amelyek aztán egy németországi lapban jelentek meg. Mint kifejtette, nem utasíthatta vissza a kérését, mivel a főnöke és a doktori dolgozatát vezető tanára is volt. Pop azt is elmondta, hogy 1989 előtt a külföldi közlés szinte elképzelhetetlen volt, egyébként is jó részt csak pártpropaganda jelenhetett meg.

Az elnök szerint ez lehet az egyetlen magyarázat arra, hogy szerepel a listán, ugyanakkor leszögezi, hogy a neve mellé kézzel az van írva, hogy "NEM". Azt is elmondta, hogy 1989 előtt kizárólag a kommunista tömb országaiba utazhatott. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS