2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel háromszázan tiltakoztak csütörtökön a MOGYE és a Petru Maior egyetem összeolvadása ellen

2018. április 27. 10:20, utolsó frissítés: 10:37

Közel háromszázan tiltakoztak csütörtök délután a marosvásárhelyi Színház téren a MOGYE és a Petru Maior Tudományegyetem összeolvadása ellen - számolt be a Krónika.

A 18 órakor kezdődött, csendes megmozduláson közel háromszázan vettek részt, többnyire idősebb személyek. A diákok közül nagyon kevesen vonultak ki a Színház térre.Ádám Valérián, a tüntetést szervező Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) elnöke azt nyilatkozta, hogy Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora „prédikátorként, arcán szelíd mosollyal próbálja elmagyarázni, hogy miért jó nekünk az a kés ott a hátunkban”. „Ha kihúzzuk – elvérzünk!”

Ádám Válerián Fotó: Szucher Ervin, KrónikaÁdám Válerián Fotó: Szucher Ervin, Krónika


Az orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyar tagozatának szenátusi frakciója sajtóközleményben jelezte, hogy elhatárolódik az RMOGYKE által szervezett tüntetéstől. „Az utcai véleménynyilvánítást jelen pillanatban nem tartjuk szerencsés megoldásnak. Számunkra kedvezőtlen fejlemények esetén a jövőben a törvényes érdekérvényesítés semmilyen módszerétől nem zárkózunk el” – írják az egyetem vezető magyar tanárai.

A Krónika beszámolója szerint a szenátus magyar frakciójának tagjai úgy vélik, a két intézmény egyesítésére vonatkozó eljárást jogi úton kell megakadályozni.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester nyílt levélben hívta fel Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora figyelmét a magyar tagozat kéréseire. Florea a nyílt levélben kihangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem folytattak elegendő vitát és tárgyalást erről a témáról. Köztudott azonban, hogy a két egyetem összevonásának az ötlete magától a polgármestertől származott. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS