2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezer gyereket telepítettek haza tavaly

2004. május 03. 14:30, utolsó frissítés: 14:30

Huszonöt európai országból ezer, maffiahálózatok áldozatává lett gyermeket telepítettek haza Romániába 2003-ban - tűnt ki egy pénteken Bukarestben közzétett jelentésből. Olaszországból 296, Franciaországból 96, Belgiumból 77, Németországból 76, Spanyolországból 75 kiskorút küldtek haza a hatóságok. Az adatokat a "Mentsétek a gyermekeket!" címmel szervezett bukaresti nemzetközi szemináriumon tették közzé.

A kiskorúakat több esetben saját szüleik adták el az embercsempészeknek, akik prostitúcióra, koldulásra vagy bűnözésre kényszerítették őket. A hazatelepített kiskorúak háromnegyede az ország északkeleti részéből való, olyan családokból, amelyeket szétzilált az alkoholizmus és az erőszak - tartalmazza a jelentés.

Ennél is súlyosabb az országot elhagyó fiatalkorúakról szóló statisztika: tavaly 50 ezer fiatalkorú hagyta el kíséret nélkül az országot, és közülük 21 ezer nem tért vissza - közölte Eugen Gheorghita, a belügyminisztérium illetékese.

Franciaországban az elmúlt években több száz román gyerek működött bűnhálózatok tagjaként, és ez feszültséget okozott a két ország között. 2002-ben azonban megállapodást kötöttek a fiatalkorúak önkéntes hazatéréséről, ezt követően Bukarest további hasonló egyezményeket kötött több más országgal, köztük Olaszországgal is. (uno.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS