2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a szenátus is a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet

2018. május 29. 18:34, utolsó frissítés: 18:44

Döntő házként elutasította kedden a szenátus a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet - számolt be az Agerpres.

A Kulcsár-Terza József RMDSZ-es képviselő által előterjesztett törvényjavaslatot korábban negatívan véleményezte a közigazgatási szakbizottság. Ezt a jelentést erősítette meg a plénum 96 támogató és 9 ellenszavazattal. A tervezet értelmében "Székelyföld lakossága önkormányzati közösséggé alakul" történelmi azonosságának kifejezéseként, polgárai esélyegyenlőségének biztosítása érdekében és a magyar nemzeti önazonosság védelmében.

A régió lakosságának autonómiája azt jelenti, hogy a történelmi szülőföldjén levő többségi kollektivitás joga és tényleges képessége saját felelősségére és az illető népesség érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, és amely az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, illetve államhatósági jogosítványokkal is bír - fogalmaz a tervezet.

A törvényjavaslatot korábban a képviselőház is elvetette, a szenátus döntő házként szavazott róla. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS