2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus a polgári törvénykönyv egyötödét módosító javaslatcsomagot

2018. május 29. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

A polgári törvénykönyv előírásainak egyötödét módosítja az javaslatcsomag, amelyet kedden fogadott el első kamaraként a szenátus - adta hírül az Agerpres.

A tervezetet 72 szenátor támogatta szavazatával, 6-an ellene szavaztak, 27-en pedig tartózkodtak. Florin Iordache, az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke elmagyarázta, hogy eredetileg csak 18 cikkelyt terveztek módosítani, az alkotmánybíróság döntéseinek megfelelően. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatsi Tanács, a szakmai szervezetek, a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a civil szervezetek részéről jövő javaslatok azonban 110-re duzzasztották a módosítandó cikkelyek számát, ami a jelenlegi polgári törvényv egyötödét jelenti.

A módosítások között szerepel például, hogy a fellebbező személynek többé nem kellene kötelező módon ügyvéd vagy jogi tanácsos szolgálatainak igénybevételével nyújtania be óvását. Egy másik fontos javaslat pedig előírná, hogy a tanúkihallgatás során kötelező lenne mindent rögzíteni, amit a tanú mond, anélkül, hogy a bíró megszűrhetné azt.

A tervezetről a képviselőház fog döntő kamaraként szavazni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS