2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A DIICOT a Schweighofernél tart házkutatást

2018. május 30. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Vizsgálatokat folytat a Szervezett-bűnözés és Terrorizmus Elleni Hivatal (DIICOT) a legnagyobb hazai faexportőr vállalatnál, a Holzindustrie Schweighofernél mind a vállalat székhelyén, mind pedig 23 más, a vállalathoz kapcsolható helyszínen.

A sajtóban megjelent hírek szerint a DIICOT 25 millió eurós kár okozása miatt indított nyomozást az egyébként osztrák tulajdonban levő vállalat ellen. A gyanú szerint 2011 óta többször vásároltak és vittek ki az országból olyan fát, amelyre nem volt kitermelési engedély, vagy pedig hamis volt.

A vizsgálatok elsősorban Bukarestben folynak, de ugyanígy magán- és jogi személyeknél Brassó, fehér, Suceava, Hunyad és Bihar megyében is, valamint négy közintézmény székházán is házkutatást tartanak. A DIICOT egy szervezett bűnözői csoport után nyomoz, akik a gyanú szerint a közbeszerzéseken nyertek jogtalanul, adócsalást követtek el és illegálisan termeltek ki fát.

Az ügyészség közleménye szerint alapos gyanújuk van arra nézve, hogy 2011-ben létrejött egy bűnözői csoport, akik azzal foglalatoskodtak, hogy az erdészeti társaságok licitjeit megnyerjék, különböző módokon, főleg közintézmények alkalmazottainak segítségével sikerült elérni több esetben is, hogy bizonyos gazdasági szereplők ne nyerjenek meg liciteket. Ugyanakkor a Schweighofer az ilyen esetekből származó fát sokszor elfogadta, és több esetben nem tüntette fel a hivatalos adatok között.

A DIICOT bejelentése óta a vállalat kiadott egy közleményt amelyben jelezték, a nyomozás során mindenben együtt fognak működni a hivatalos szervekkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS