2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a 2004 előttire vetették vissza az igazságszolgáltatást

2018. május 30. 19:30, utolsó frissítés: 2018. május 31. 09:41

Az alkotmánybíróság a 2004-es szintre süllyesztette vissza az igazságszolgáltatást, megsemmisítve a 14 év alatt a rendszer függetlenségének megerősítése terén elért fejlődést - állapította meg szerdán Traian Băsescu. A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke arra reagált, hogy az alkotmánybíróság szerdai döntésében leszögezte: az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő azáltal, hogy elutasította Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének menesztését.

Dragneának és Tăriceanunak sikerült beteljesítenie az egykori Szociálliberális Unió (USL) vágyálmát: 'Nem szereztük meg a hatalmat addig, amíg nem uraljuk az igazságszolgáltatást. Az alkotmánybíróság egy ritka aljas döntést hozott a Toader-Kövesi-vitában. Ezzel alárendelte az ügyészeket a politikumnak (...), és visszasüllyesztette az igazságszolgáltatást a 2004-es szintre, amikor a büntetőügyekben a Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában hoztak ítéleteket (...). Tulajdonképpen megsemmisítette azt a fejlődést, amelyet 14 év alatt ért el az ország el az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése terén' - írta Facebook-bejegyzésében Traian Băsescu.

A PMP elnöke rámutat, nem állítja, hogy az igazságszolgáltatás 'a maga függetlenségében' nem hurcolt meg és nem ítélt el ártatlan embereket, de ezt 'nem az ügyészek politikai alárendelésével, hanem törvényekkel és az európai uniós irányelvek gyakorlatba ültetésével kell korrigálni". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS