2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ALDE alelnöke azt kéri a SRI-től, hogy tegyék közzé mennyit költöttek lehallgatásokra

2018. június 03. 18:17, utolsó frissítés: 18:17

A Román Hírszerszó Szolgálatnak (SRI) tisztáznia kell, hogy mennyit költöttek lehallgatásokra - mondta Marian Cucşa az ALDE alelnöke. Cucşa szerint a lehallgatási parancsok meghökkentő száma és az erre használatos felszerelésekre való költekezések mértéke azt alátámasztják, hogy mekkora méreteket öltött a telefonlehallgatásokkal kapcsolatos jelenség.

"Ismét a sajtó leplezte le az elmúlt évek lehallgatásainak mértékét. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi ügyosztálya által 2014-ben közzétett dokumentum, amelyet a sajtó bemutatott, hatalmas állami költségekre világít rá. Az igazságügyi költségek legnagyobb részét az operatív megfigyelések teszik ki, a hírszerző szolgálat szerint a költség akár 3 000 euró is lehet naponta" - mondta Cucşa.

Az ALDE alelnöke szerint a nyilvánosságra hozott dokumentum hitelességét erősíti, hogy Daniel Dragomir, a SRI volt ezredese is hasonló számokról beszélt.

Cuşca azt állítja, hogy a lakosság számához viszonyítva a SRI-nek több alkalmazottja van és a költségvetése is magasabb, mint Németország, Franciaország, Olaszország vagy Lengyelország hasonló intézményeinek.

Május 31-én a SRI közölte, hogy 28 784 lehallgatási kérést nyújtottak be 2004 és 2016 között nemzetbiztonsági okokból.

Claudiu Manda, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy 2005 és 2016 között több mint hatmillió személyt hallgattak le.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS